25 Април 2024, 14:28 Днес (10) | Вчера (12)

Експерт: Не вярвам застрахователите да приемат фиксирана здравна премия

27 Септември 2018 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 септември 2018, 09:47

Колкото по-болен е един човек, толкова по-висока следва да е неговата здравна премия

Не мога  да споделя мнението на омбудсмана Мая Манолова, че има противоконституционност в предлагания тристълбов модел на здравно осигуряване с допълнителното задължително осигуряване от 12 лв. Към настоящия момент Конституцията гарантира на гражданите право на здравно осигуряване, което да им даде възможност за достъпна медицинска помощ. Запазването на първия стълб в този модел – "Б" – и създаването на още два стълба, не виждам да противоречи на Конституцията. Но, ако бъде приет моделът, г-жа Манолова е в правомощията си да сезира Конституционния съд и да чуем решение от органа. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" на БНР експертът по медицинско право Мария Петрова. Тя изтъкна, че българското общество не е свикнало да плаща за здравеопазване. "Затова изобщо не ме изненадва този малък процент на готовност хората да заплащат задължително здравно застраховане. Другото, което ми направи впечатление, е тези 12 лв., които се коментират като фиксирана застрахователна премия. Не съм сигурна, създавайки конкуренция между НЗОК и застрахователите, че застрахователите ще приемат да имаме фиксирана здравна премия. Здравната премия са парите, които плащаме по определена застраховка, за да може застрахователят, когато един риск премине в реалност, да се погрижи. Колкото по-болен е един човек, толкова по-висока следва да е неговата здравна премия и не вярвам да изпаднем в хипотезата, в която всички ние да можем да се застраховаме просто срещу 12 лв. В такъв случай, какво ще ни предложи този пакет, какви са общите условия по тази застраховка и какви рискове застрахователят ще приема срещу 12 лева?".
Петрова посочи, че на кръглата маса са били представени по-скоро "базисни идеи", отколкото модели и дебатите тепърва предстоят. Регулирането на който и модел да бъде избран би отнело повече от година.
"Не съм сигурна, че обществото е дорасло до това да изчака нов, по-добър здравноосигурителен модел, а и нека не се лъжем – в здравеопазването вече има достатъчно силни лобита, включително и финансови, които не биха имали изгода от една или друга промяна", заяви тя. Според експерта, "без значение какъв ще е моделът, трябва да оценим неговите плюсове и минуси и да създадем добра регулация, за да може той да работи както в полза на обществото, така и да работи консолидирано с всички останали държавни структури".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив