20 Април 2024, 15:43 Днес (0) | Вчера (10)

Експерт от Allianz: Нови санкции срещу Русия ще потопят Запада в криза

28 Октомври 2014 13:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 октомври 2014, 10:57
Под лиценза на creativecommons

В случай че санкциите срещу Русия останат в сила или се наложат нови, Западът може да изпадне в нова криза

Това предупреди един от най-известните световни финансови анализатори - американецът от египетски произход Мохамед ел-Ериан в Института да световна икономика "Питърсън" във Вашингтон.

Сегашната ситуация в Украйна експертът оцетява като тройна загуба. На първо място това е загуба за Украйна, тъй като случващото се там подкопава перспективите за икономическо развитие на страната. Расте финансирането на дефицита, засилва се вероятността от реструктуриране на дълговете, всичко в икономиката се усложнява, очертава ситуацията експертът. В същото време това е загуба за Русия, продължава Ел-Ериан. Той счита, че Москва сама е поставила Запада в положение,в което не му остава нищо друго, освен да въведе санкции.

Едно е обаче това да са санкции на първо и второ ниво - насочени срещу физически лица и отделни компании, а друго - когато става въпрос за санкции от трето ниво - секторни, насочени към енергетиката и финансите, казва анализаторът. "Това може да причини главоболие на Русия. Достатъчно е да се види какво става с обменния курс на рублата, за да се разбере с какви трудности се сблъсква руската икономика". "За Запада обаче това също е загуба, подчертава Ел Ериан. Защото само на един или два рунда санкции и контрасанкции делят Запада от изпадане в рецесия.

По мнението на специалиста в така поставената ситуация "рационалните играчи биха седнали заедно и биха се опитали да намерят изход от тази губеща за всички страни ситуация. Според него ако нищо не се промени, но и загубите за всичките три страни само ще се задълбочават. 

В момента Ел Ериан е главен икономически консултант в световния застрахователен гигант "Алианц", а до неотдавна той оглавяваше един от най-големите в САЩ и в света инвестиционни фондове - "Пимко" /PIMCO/, който е част от "Allianz".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив