12 Май 2024, 09:55 Днес (0) | Вчера (0)

Експертен съвет ще следи политиката с лекарства, листовките стават по-разбираеми

23 Октомври 2013 12:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 октомври 2013, 12:34
Getty Images

По време на дебатите в пленарна зала по законопроектите се стигна отново до скандални изказвания

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектите са два – единият е с вносители Нигяр Джафер и Емил Райнов, а другият е на Министерски съвет.

По първия законопроект депутатите от ГЕРБ се въздържаха от подкрепа. При дебатите Семир Абу Мелих от партията на Бойко Борисов заяви, че с колегите му одобряват закона, но имат забележки, които трябва да се имат предвид.

„Създава се нов монопол – комисия, която ще разрешава на аптеките да работят. Това означава, че от една страна защитавате потребителите, но с другата ръка започвате да контролирате в даден квартал колко аптеки ще има. Много добре е да защитавате клиентите от паралелния износ, но защо трябва да се създава комисия”, коментира депутатът.

В законопроекта на Джафер и Райнов се предвижда създаване на Експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към Изпълнителната агенция по лекарствата. Предвижда се съветът да разработва национални критерии за осигуряване на равномерен достъп до лекарства, които да се предлагат на министъра на здравеопазването за утвърждаване. Това се налага, тъй като до настоящия момент не е извършвана оценка на разпределението на достъпа на населението до различни видове фармацевтични услуги.

Законопроектът на Министерски съвет пък беше подкрепен от 177 народни представители, един беше „против”, а 11 се въздържаха. В него на МС се предлага притежателите на разрешения за употреба да се задължават да информират Изпълнителната агенция по лекарствата и Европейската агенция за лекарствата за причините за изтеглянето от пазара или за преустановяване пускането на пазара на лекарствен продукт.

Със законопроекта се прецизират разпоредби, касаещи начина на оформление на листовката на лекарствените продукти, с оглед постигане на яснота и разбираемост от страна на пациентите.

По време на дебатите в пленарна зала се стигна отново до скандални изказвания между представители на управляващи и опозиция. Мая Манолова например подчерта, че по време на управлението на ГЕРБ се е създал нов вид туризъм – лекарствен. Това станало „в резултат на безхаберната и лобистка политика - благодарение на 4-те министри цените на лекарствата се качиха с над 300%, по-високи от цените в европейските страни и в нашите съседни държави”.

„Сега управлявате вие – вече пет месеца нищо не е направено в Министерството на здравеопазването. Няма внесен нито един законопроект. Този законопроект, който е внесен от МС, е подготвен, когато съм била министър аз. Изборите отдавна минаха, вие доказахте, че не станахте говорител по здравната тема, а доносник по отношение на едни бюлетини”, каза от своя страна бившият здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив