19 Април 2024, 22:04 Днес (10) | Вчера (11)

Експерти: Инвестирайте според характера си

27 Септември 2016 09:05 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 септември 2016, 16:10

Най-добре е всеки, който има дори минимални спестявания, да се насочи към комбинация от продукти

Лихвите по банковите депозити вече са под 1% и много хора се замислят за други възможности да вложат парите си. "В последните месеци са налице всички условия да се събуди интересът към инвестиране във финансови инструменти като акции, облигации или участие във взаимни фондове, инвестиращи на борсата", смята Явор Ачев, представител за България на Pioneer Investments, Управляващото дружество на УниКредит, пише в. Стандарт. "Данните на БНБ показват ръст при депозитите на граждани, при застраховките живот, при взаимните и пенсионните фондове. Смятам че основният двигател на този процес е повишаването на икономическата активност и  увеличаването на благосъстоянието на населението", каза Ачев. Според него най-добре е всеки, който има дори минимални спестявания, да се насочи към комбинация от тези продукти.
Трябва да избираме финансов инструмент, който отговаря на характера ни и на това какъв тип инвеститор сме. Ако сме по-консервативни, трябва да се насочим към инвестиции в държавни облигации или фондове, които инвестират в подобни нискорискови инструменти. Ако търсим по-висока доходност, която е свързана и с по-висок риск, то да инвестираме в акции и в по-агресивни фондове. "Човек трябва да се замисли за инвестиция, дори и да разполага с малко спестявания", казва Явор Ачев. Колкото по-рано започнем да инвестираме, толкова по-добър резултат ще имаме.

БТА допълва темата със следното: С падането на лихвите по депозитите се събужда интересът към финансови инструменти като акции, облигации и участие във взаимните фондове. Така смята Явор Ачев, представител за България на Pioneer Investments, управляващото дружество на УниКредит, цитиран от ДирБГ.  Данните на УниКредит Булбанк сочат, че ръстът при застраховките живот е над 12 на сто от началото на годината, а при взаимните фондове, управлявани от Pioneer Investments има над 10 на сто нови инвестиции от физически лица. Ръст се наблюдава също и при активите на пенсионните фондове от близо 12 на сто на годишна база, съобщават от банката.  Всички тези финансови продукти - депозити, застраховки живот и инвестиции във взаимни и пенсионни фондове са много различни и не са алтернатива един на друг, твърди Явор Ачев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив