12 Януари 2025, 16:52 Днес (0) | Вчера (0)

Експерти: Саламите и шунките не причиняват рак

28 Октомври 2015 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 октомври 2015, 09:13

Всичко е въпрос на доза, смята проф. Байкова

Шунка, кренвирши, бекон увеличават риска от рак. Това сочат данни на Световната здравна организация. Според диетолога проф. Донка Байкова обаче това не е съвсем вярно.  "Ако се разровим в конкретиката, която не се съобщава, става въпрос за доза. Говори се за 160 грама дневно колбаси. Ако погледнете нашите препоръки, отдавна сме фиксирали едно количество от 160 грама седмично колбаси не биха довели до същото”, обясни проф. Байкова пред Нова телевизия.

"Има достатъчно статистика на заболявания на рак на дебелото черво при вегетарианци. Темата е много повече за психоаналитик отколкото за производител или диетолог. Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни. При храните е въпрос на доза. Същото като при лекарствата”, коментира Кирил Вътев,  собственик на фирма за производство на колбаси. 

"Никой не се съмнява в полезността на чистия пчелния мед. Но от един буркан мед, изяден на веднъж, човек получава гликолитичен шок и търси лекарска помощ”, заяви Вътев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Януари 2025
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8979
GBP 2.4796 2.4887 2.3337
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив