19 Май 2024, 20:57 Днес (0) | Вчера (0)

Експерти: Тази здравна система в момента не устройва никого

08 Април 2016 09:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2016, 09:12

И тази година няма да настъпи нищо по-хубаво от досегашния хаос в здравеопазването

Тази здравна система в момента не устройва никого - нито пациентите, нито лекарите, и тази година няма да настъпи нищо по-хубаво от досегашния хаос в здравеопазването. Това коментираха пред БНТ председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев и акушер-гинекологът д-р Димитър Ленков.

"Тази година разлики в лечението на пациентите няма да настъпят. Няма някакви кардинални промени на начина, по който хората влизат в болница или начина, по който си избират джипи или начина, по който си получават лекарствата, пише в днешния си брой в. 24 часа.

Има обаче приети законодателни промени, които ще доведат до малко по-добър контрол, до намаляването на изтичането на средствата от Здравната каса и се надявам все повече хора да се лекуват, повече деца, които имат нужда от лекарства, възрастни хора и т.н. Това обаче не е достатъчно. Тепърва предстои много работа с лекарите, с министерството, с политиците, защото за всички е ясно, че тази система в момента не устройва никой - нито пациентите, нито лекарите. Никой не е доволен от нея и нещата трябва коренно да се променят, за да може нещата да вървят в правилна посока", каза д-р Станимир Хасърджиев.

От своя страна д-р Димитър Ленков заяви: "От сега нататък ще лекувам пациентите си както до сега - в пълен хаос - нормативен, законотворчески и т.н. По отношение на търговците - кой промени така закона за лечебните заведения така, че те да се регистрират по Търговския закон, кой направи общопрактикуващите лекари еднолични търговци и после пациентите се оплакват, че тези търговци първо си гледат търговския интерес и не им остава време, защото те са счетоводители и пресмятат дали ще им стигнат парите до края на месеца, за да изпратят един пациент за уточняване на неговата диагноза и ако го изпрати и надвишат т. нар. регулативни стандарти, които касата е наложила дали ще дойдат да ги глобят. И въпросът е дали ще се наложи да платят от джоба си изследванията на пациента или не. Нищо по-хубаво от досегашния хаос в здравеопазването няма да настъпи тази година".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив