01 Май 2024, 11:53 Днес (0) | Вчера (13)

Експерти очакват още щети от хакерските атаки по света

15 Май 2017 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 май 2017, 10:17

Все още не са разкрити виновниците за разпространението на вируса

Правителствата по света трябва да приемат кибератаката от петък като зов за пробуждане. Това заяви президентът на "Майкрософт” Брад Смит, цитиран от Нова телевизия.  Смит разкритикува американските власти, че съхраняват софтуерни кодове, които могат да бъдат използвани от хакери. Все още не са разкрити виновниците за разпространението на вируса, засегнал над 200 000 компютъра в повече от 150 страни. Мнозина експерти обаче се опасяват, че размерът на щетите ще се увеличи днес, когато хората се върнат на работа.

Интерпол предупреди, че днес може да има нова хакерска вълна на атаки със злонамерения софтуер, пише швейцарското издание Der Bund, цтирано от агенция "Фокус". Застрашени са операционни системи на "Уиндоус", които не са обновени, уточняват експерти. Те съветват да обновяваме постоянно операционните системи на персоналните си компютри. Мобилните устройства с операционната система "Андроид" не са изложени на риск.

Вчера ГДБОП предупреди за компютърни атаки с криптовирус. Новият вид криптовирус с името WannaCry вече е заразил няколкостотин хиляди компютъра по цял свят и продължава да нанася щети. Първите данни за вируса се появиха в петък, 12 май. Потенциални жертви на хакерската атака са милиони компютри по света.
Експерти по киберсигурност от ГДБОП съветват да бъдат предприети няколко важни стъпки за защита: използване на съвременна операционна система; незабавно обновяване на използваната операционна система, ако тя е неподдържана или остаряла; спиране на уязвимия комуникационен протокол SMB; използване на надеждна антивирусна програма; редовно архивиране на важните потребителски данни върху изолиран носител; активиране и правилно конфигуриране на съвременна защитна стена и игнориране на съмнителни и/или СПАМ съобщения.
Вирусът се разпространява без желанието и намесата на легитимния потребител на компрометирания компютър чрез наскоро установена уязвимост в комуникационен протокол за връзка между сървъри по света, използващи операционната система Уиндоус.
Всички важни файлове върху заразения компютър се криптират, а потребителят е заставен да заплати еднократно около 550 български лева в дигиталната валута Биткойн, за да получи отново достъп до тях. Компрометираната система автоматизирано се опитва да разпръсне вируса, като атакува други сървъри по света.
Британски специалист по информационна сигурност случайно е ограничил разпространението на заразата, като е регистрирал интернет домейн закодиран във вируса, но алармира, че опасността остава висока.
До този момент жертви на хакерската атака са станали болници във Великобритания, испански телекомуникационен оператор, офиси на американска куриерска фирма, компютри на руското МВР, жп гари в Германия, автомобилни фабрики във Франция, училища в Китай и много други.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив