20 Април 2024, 07:47 Днес (0) | Вчера (10)

Експерти предлагат да отпадне корпоративният данък

03 Октомври 2018 12:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 октомври 2018, 11:51

Предложението е корпоративен данък да съществува само под формата на сегашния данък дивидент

Ново предложение за реформа в данъчната система и то само в данък печалба за бизнеса предлагат от Експертния клуб за икономика и политика. Авторът на доклада за промени в корпоративния данък е Стефан Стоянов, предаде БНР. Стоянов посочи, че предлага корпоративен данък да съществува само под формата на сегашния данък дивидент.
"Според нашия анализ това няма да се отрази негативно на постъпленията в бюджета.  посочи той. -  Корпоративен данък в сегашния вид и в условията на българската икономика е неефективен - той не изпълнява това, за което е предвиден и приходите от него са много ниски - едва 5% от общите данъчни постъпления в хазната."
Премахване на данъка ще повиши склонността към нови инвестиции и ще увеличи разполагаемите ресурси  на компаниите – парични, времеви и човешки. Това ще доведе и до повишаване на стабилността на икономиката, смята Стоянов.
"Това е една стъпка в посока привличането инвеститорите обратно в България. Друг важен ефект, който очакваме, е повишаване на покупателната способност на населението. Редица икономисти са доказали досега, че наличието на корпоративен данък увеличава данъчната тежест и върху населението, защото тежестта на данъка реално се прехвърля от фирмите към техните клиенти чрез по-високи цени и към техните служители чрез по-ниски заплати", каза той.
Предложението се базира на опита на Естония, която прави същата реформа през 2000 г. и оттогава забелязва само позитивни ефекти, а редица изследвания определят естонската данъчна система като най-конкурентоспособната в света.
"До някаква степен можем да сравним сегашното състояние на България с Естония през 2000 година, когато те въвеждат тази реформа".
Българската икономика би станала по-конкурентна и спрямо унгарската, където също имат проблеми със съдебната система и с корупцията, но там корпоративният данък е 9%. В Ирландия този данък е 12%, но данъчната система предлага редица методи, които позволяват този данък да не се плаща и това привлича редица световни инвеститори, обясни Стефан Стоянов.
Икономическата среда в момента е благоприятна за въвеждането на реформата, убеден е експертът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив