14 Май 2024, 03:08 Днес (0) | Вчера (12)

Експортните застраховки ще се продават чрез брокери

13 Юни 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Ако застраховате рисковете "Забава на плащането" или "Неплатежоспособност" на купувача при сделка на отложено плащане, БАЕЗ ще изплати до 85% от застрахованата сума по сделката. За разлика от повечето частни застрахователи агенцията работи и с вътрешнотърговски сделки, които преувеличено се считат за особено рискови. Предстои спогодба с украинска компания, която ще сниши значително риска за българския износител с интереси в този регион.

Семинар за представяне на дейността на БАЕЗ и за привличане на фирми ­ застрахователни брокери за съвместна работа, се проведе в началото на седмицата. От потвърдилите участието си 80 брокери на срещата присъстваха около 55. Това се определя от ръководството като сравнително добър интерес към продуктите на агенцията, като се има предвид колко специфичен е техният характер.
До есента законодателят не е предвиждал възможността агенцията да работи с фирми посредници. Шефът на БАЕЗ Моника Минкова заяви за КЕШ, че "брокерите са основно звено на застрахователния пазар и бързото му развитие до голяма степен се дължи на тяхната работа". Според нея всеки един застраховател независимо от това, в каква сфера работи, трябва да съумее да привлече клиента, за да има повече успехи, и въпреки че експортното застраховане е специфичен вид застраховане и не всички брокери ще преценят, че биха искали да се развият и да отделят ресурс от хората си за продажба и популяризиране на експортното застраховане, от агенцията се надяват част от тях да преценят, че това са продукти, които са свързани с бъдещото развитие на икономиката и по-специално на износа, и да видят големите перспективи на този вид застраховки, които ще се развиват с по-бързи темпове занапред.
Тази първа среща според Минкова е само знак, че агенцията е отворена за работа с брокерите. Предстои основната работа по обучението на застрахователните посредници, като в зависимост от желаещите ще се прецени точният подход в тази дейност. Възможно е да се работи с всеки един брокер поотделно, като се тръгне от някакъв конкретен случай, като в хода на реалната съвместна работа ще се дават и дълбочинни познания за същността на експортното застраховане. Това според Минкова е и "най-ползотворната форма на обучение". Ако се окаже, че фирмите, които се интересуват от тази материя са повече, агенцията вероятно ще организира серия от семинари, подобни на проведения в понеделник.
По време на семинара застрахователните брокери проявиха особен интерес към продукта "Застраховка на вътрешнотърговски кредит". Българските частни застрахователни компании рядко предлагат покриване на този търговски риск, тъй като той се счита за особено рисков. На въпрос на КЕШ, как агенцията смята да минимизира вероятността от реализацията на риска при поемане на отговорността да се застраховат суми по вътрешнотърговските сделки, осъществявани на отложено плащане, Моника Минкова заяви, че рискът се преувеличава. Тя заяви, че "ненадеждни контрагенти има навсякъде по света". При взимането на решение дали да се застрахова един риск или не, агенцията се базира единствено на оценката на кредитоспособността на купувача, както при вътрешно-, така и при външнотърговски сделки. Ако една българска фирма доставя на разсрочено плащане на 15 други български фирми, за всяка една от тези фирми ще бъде събрана информация, ако такава, разбира се, има. Според експертите от агенцията фактът, че проучването става на родна почва, е облекчаващ, защото информацията е повече и достъпът е по-лесен. Проучването е по-бързо и отговорът за това, дали искането за застраховане е възможно, може да стане в рамките на една седмица. Агенцията си сътрудничи с българските браншови организации и кредитни агенции, чрез които реално може да се прецени ­ според Минкова, какъв е моралът на плащане на дадена българска фирма. Информацията там постъпва на доброволен принцип. Организациите обобщават информацията от своите членки за търговския им опит по отношение на практиката и на морала на плащане на техните контрагенти. Оценката на БАЕЗ се извършва по същата процедура, както при експортното застраховане. Българската фирма се оценява по финансови данни, морал на плащане, информация за наличие на съдебни дела, какви съдебни дела има в момента, кои са собствениците и в какви други фирми участват. При положение че е видно, че мажоритарният собственик участва в друга фирма, която е в процес на несъстоятелност например, това вече дава знак за по-внимателен поглед и по-обстоен анализ на кредитополучателя. Това не означава непременно, че застраховката на търговската операция ще бъде отказана, но ще се прецени дали рискът е разумен и при какви условия да се направи застраховката.
Важен напредък в работата на БАЕЗ, който ще улесни значително работата на българския износител с интереси във възстановяването на пазарите в бившите съветски републики и Русия, е предстоящата спогодба със застрахователната компания "Уксена", с която агенцията води преговори. Това е компания, която действа като общозастрахователно дружество на територията на Украйна. Тя презастрахова няколко чужди експортни застрахователни компании и обменя активно с тях информация по отношение на украинските купувачи. Самата компания прави и свои проучвания, събира финансови данни и други, като ги предоставя като кредитен анализ или като кредитен доклад на съответните експортни застрахователи, с които има сключени договори за съвместна работа и презастраховане. Работи с АГАП, с държавния експортен застраховател в Чехия, с УПЕК, експортен застраховател в Словения, и с Ексимбанк, Словакия, която е сродното на БАЕЗ експортно ведомство, въпреки че се занимава и с банкова дейност. Основната цел за сключването на договор с тази компания е предоставяне на информация за фирмите в Украйна. Това е едно нестандартно в сравнение с работата в останалите страни, но доста добро решение за получаване на адекватна и точна информация, защото данните, предоставяни от кредитните институции в страната, се оказват недостатъчни и ненадеждни поради постоянното пререгистриране на фирмите. По този начин от БАЕЗ се надяват, че са намерили начин да помогнат на износителите да възстановят пазарите си специално в Украйна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив