25 Април 2024, 04:22 Днес (0) | Вчера (12)

Експремиерът Месут Йълмаз: Не може да се скъса договорът ток срещу инфраструктура

10 Октомври 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Георги Първанов обяви, че частната инвестиция на "Приста ойл" е признак за повишеното самочувствие на родния бизнес.

Президентът Първанов обеща да направи тържество, ако стокообменът между България и Турция надхвърли $ 1 млрд. тази година. Държавният глава участва в българо-турски бизнесфорум и в среща с български изселници. Вчера заедно с финансовия министър на Турция Кемал Унакътан президентът откри първия български завод в Турция. В завода за производство на моторни и индустриални масла на "Приста ойл", който се намира на 80 км от Истанбул, в района на Измит, са инвестирани $ 10 млн. Първанов каза, че тази инвестиция показва нарасналото самочувствие на българските бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови, които са мажоритарни собственици на завода, и доказва техния професионализъм.
"Това е не само първата, но и най-голямата частна инвестиция на България в чужбина", отбелязва при откриването на завода Пламен Бобоков. Бизнесплановете на "Приста ойл" в Турция са да достигнат 10% дял, който за пазара на Турция означава 38-40 000 т годишно. Производственият капацитет на завода е 50 000 т и се очаква в близките години в него да бъдат открити 150 работни места, като приоритетно ще се назначават български изселници.
Финансовият министър на Турция отбеляза, че в момента взаимоотношенията между двете страни са много добри.
Занапред партньорството ще се подобрява, тъй като след Капъкуле предстои да се открие още един пункт между България и Турция, обясни турският финансов министър.
Откриването на завода беше уважено и от бившия турски премиер Месут Йълмаз. Пред журналисти той отбеляза, че се надява скоро да бъде решен проблемът с междуправителственото споразумение "ток срещу инфраструктура" и договорките по него да продължат. През 1998 г. параф под документа сложиха точно той и експремиерът Иван Костов. Според Йълмаз е невъзможно износът на ток за Турция да бъде изваден от споразумението и да се премине в търговска договореност. Това не би могло да стане, защото договореността се базира върху закупуване на български ток срещу работа на турски строителни на инфраструктурни обекти в България, отбеляза Йълмаз. Той полюбопитства кой се е включил в предизборната надпревара у нас и заяви, че кандидатурата на Надежда Михайлова е странно и доста рисковано начинание.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив