29 Март 2024, 09:04 Днес (1) | Вчера (11)

Ел Ниньо се завръща

09 Юли 2014 11:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 юли 2014, 16:07

Въздействието на Ел Ниньо върху Индонезия доведе до най-силната за последните 50 години засуха

Затопляне на водите на Тихия океан отбелязва връщането на климатичното явление Ел Ниньо - феномен, който предизвиква климатични аномалии по цял свят и може да продължи, съобщиха американски учени.

"В сегашния момент, съществуват условия за един слаб феномен Ел Ниньо, но е възможно това явление да се засили през зимата", каза метеорологът от Националната служба за океанските и атмосферните явления Върнън Куски. През последните дни явления, свързани с Ел Ниньо се наблюдават от метеоролози в Индонезия, Малайзия и Филипините. Те обикновено са първите райони, където се усеща ефектът на природния феномен с повече засушаване отколкото е обичайно за сезона.

От своя страна Meteo France отбелязва, че "фазата на настоящото сформиране на Ел Ниньо" трябва да засегне климата на Нова Каледония до края на годината дори и да се водим официално все още в неутрална фаза". Ел Ниньо трябва да засегне Северна Америка през зимата, предвиждат метеоролозите.

Цикличният феномен, който започва със затопляне на водите по крайбрежието на Чили и на Перу и води до повишаване на температурите на запад и в центъра на Канада. Във Флорида и в Мексиканския залив се увеличава влажността докато в Охайо и северозападната част на страната настъпва засушаване.

Според експерти появата на Ел Ниньо може да обясни по-слабата циклонична активност в Атлантика тази година. С увеличаването на вертикалните въздушни течения в Карибите, Ел Ниньо намалява сформирането на циклоните, макар че в този момент процесът е слаб.

Природните стихии от 2005 година са на път да се окажат дребна неприятност в сравнение с това, което обещава рязкото охлаждане на огромни маси морска вода в южните райони на Тихия океан. Ако метеоролозите, вещаещи черния сценарий се окажат прави, ситуацията ще е с непредвидими последици.

Природният процес носи названието Ла Ниня като антипод на не по-малко разрушителния феномен Ел Ниньо.

В Тихия океан вече има признаци за надигащата се Ла Ниня, коментира в обширен материал агенция France Press. Световната метеорологична организация официално съобщи, че от началото на 2006 година са получени редица признаци за надигащата се стихия.

Същността на феномена Ла Ниня е в аномалното понижаване на температурата в тънък слой на повърхността на Тихия океан в източната и централната част на тропическия пояс. Това отличава "огледално” феномена от другата известна аномалия Ел Ниньо, която се характеризира с ненормално висока температура на повърхността на океана. И двете явления са еднакво сложни в прогнозирането и обяснението. И еднакво опасни.

Въздействието на Ел Ниньо върху Индонезия доведе до най-силната за последните 50 години засуха, която от своя страна рефлектира с верига от силни кризисни явления в цялото общество. Унищожаването на оризовата реколта, покачването от четири пъти на вносните храни, девалвация на националната валута с 80 на сто предизвикаха "гладни” бунтове в цялата страна. Всичко това беше съпровождано от масивни горски пожари.

Развиващите се държави продължават да бъдат най-сериозен източник на антропогенни промени на климата, екологични проблеми и неуправляем ръст на населението.

Пожарите, сушите и наводненията, породени в миналото от Ел Ниньо отнесоха само миналата година 21 000 живота, а обезлесената делта на река Яндзъ (Китай) повлече след себе си лавина от бедствия, които в различна степен се отразиха върху живота на близо 180 млн. човека.

Характерни последствия на Ла Ниня ще станат засушаванията в югозападните щати на САЩ, Флорида и западните райони на Латинска Америка. Обратно – в Австралия, Индонезия, Малайзия и Филипините ще очакват наводнения.

Учените подозират, че Ла Ниня ще доведе обилни мусони в Южна Азия, необичайни студове в Югоизточна и Западна Африка, както и в Япония и Корея, както и че именно този феномен е виновен за изключително хладната зима, следвана от горещо лято.

Според метеоролозите, въздействието на Ла Ниня ще се отрази върху европейския континент статистически незабележимо.

Известно е че Ел Ниньо продължава средно 9-12 месеца, но не е изключено в отделни случаи да продължи и две години без прекъсване.

В същото време, според данни на Световната метеорологична организация досега никога не е имало условия за възникването на Ла Ниня по това време на годината в мащабите на целия тихоокеански басейн. От началото на годината водата в централните и източните райони на екваториалната част на Тихия океан е средно с 0.5–1ºС под нормата, а за цялата история на наблюдение на Ла Ниня толкова бързо и толкова ранно нарастване на интензивността на феномена науката все още не познава.

От 1949 година насам Ла Ниня е наблюдавана 11 пъти. Последният път развитие на феномена беше отбелязан от средата на 1998 година до 2001 г.

Американски физици, изучавали Ел Ниньо и Ла-Ниня, предполагат, че двете явления са всъщност краткотрайни части на по-продължителен природен цикъл, условно наречен Супер-Ниньо.

Противници на антропогенната теория твърдят, че подобни явления е имало и в миналото. Някои от археолозите смятат, че именно Ел Ниньо в далечното минало е станал причината за унищожаването на високоразвити цивилизация в Латинска Америка.

Археологът Рикардо Моралес изказа предположение, че в периода 550–600 г. знаменитата Лунна пирамида е била унищожена от свръхсилен Ел Ниньо. А според колегата му М. Мосели, преди 1100 години феноменът е разрушил системата от напоителни канали в Перу, което е унищожило високоразвитата култура на голямата държава.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив