02 Май 2024, 02:32 Днес (0) | Вчера (0)

Електромобилите паркират безплатно в "Синя зона"

03 Август 2012 12:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 август 2012, 12:05

Освен в столицата зарядни пунктове за електромобили има също в Русе, Добрич и Исперих, а още половин дузина общини подготвят условия за инсталирането им

Електрическите автомобили вече ще паркират безплатно в синята зона на София. Това ще става от 1 септември с новите правила за паркирани, приети от Столична община, съобщиха от Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ).

 

Освен в столицата зарядни пунктове за електромобили има също в Русе, Добрич и Исперих, а още половин дузина общини подготвят условия за инсталирането им. Пречка пред по-бързото разширяване на тази инфраструктура са белите полета в нормативната база, поради което зарядните пунктове засега "се маскират" като елтабла, строителни или преместваеми обекти. За да се улесни процесът, по поръчка на ИКЕМ бе разработен проект за промени в столичното законодателство и нормиране на процеса по изграждане на зарядната мрежа за електромобилите.

 През тази седмица клъстерът сключи и рамково споразумение с Регионалното сдружение на общини "Център" от Софийска област. Една от неговите основните клаузи обуславя сътрудничеството при изготвяне на модел на "зелена община", в която да се осигури и изграждането на зарядни колонки за електромобили. Друга клауза предвижда реализация на модел за транспортна схема с електрически автомобили, която да покрива общините-членки на сдружението.

 Безплатното паркиране е един от стимулите за електромобилността, заявяват от ИКЕМ. Според тях други подобни стимули биха могли да са и данъчни, и финансови - ускорена данъчна амортизация като за компютри, освобождаване от данък и винетка, предоставяне на финансова подкрепа от "зелени фондове" и др. такива мерки се прилагат вече в редица страни от Европа и Америка, като надеждата е някои от тях да бъдат приложени и в българския бюджет за следващата година. От ИКЕМ призовават държавните органи към ускорено разработване на "Национална програма за електрическа мобилност – България 2025", която да постави страната на електромобилната карта на Европа и да я утвърди като регионален лидер в тази област.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив