10 Октомври 2024, 05:26 Днес (0) | Вчера (3)

Електронната община е свързана с модернизацията на административното обслужване

20 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Това каза министърът на държавната администрация Димитър Калчев

Електронната община е неразривно свързана с модернизацията на административното обслужване на гражданите и на бизнеса и има практически и политически ефект за бъдещата работа на това правителство и на всички следващи правителства, които ще се стремят да доразвият този модел. Това каза министърът на държавната администрация Димитър Калчев, в словото си при откриването на 4-я дискусионен форум “Електронната община”, който се провежда в хотел “Шератон” в София.

Правителството държи на разработването на електронното правителство и разчита на най-модерните информационни технологии в тази област. То ще продължава да бъде важна част от дейността на централната и местната администрации, посочи министърът.

Димитър Калчев отбеляза, че въвеждането на услугата “на едно гише” в общините и в областните администрации е много важен етап от тяхната модернизация. Сериозни са постиженията по отношение на оборудването им с необходимата техника и обучението на служителите. За всички 264 общини в страната, за 24-те райони на София, 6-те в Пловдив и 5-те във Варна, както и за петте пилотни сектора, в които се въвежда обслужване “на едно гише”, са осигурени компютри, принтери и друга техника.
 
Министърът на държавната администрация съобщи, че в момента се работи за определянето на по-реалистичен срок – към средата на т.г., в който администрациите да въведат принципа “на едно гише”.

Фактът, че вече разполагаме с необходимия нормативен пакет – Закон за електронния подпис, Закон за защита на личните данни и Закон за защита на класифицираната информация, е гаранция за успешното въвеждане на услугата, допълни министърът.

В своето изложение, Димитър Калчев се спря и на осъществявания във Варна съвместен проект с представителя на университета в Сеул проф. Бей, създател на електронното правителство в Южна Корея. Разработката е в областта на качеството на работата на областните и общинските администрации за интернет-обслужване на гражданите и бизнеса и ще стане факт до един месец. Ако този проект покаже успех, той ще бъде приложен и в други областни администрации и общини в страната.

Министър Калчев увери, че донорските програми на ПРООН и ФАР се разработват успешно. Той изрази благодарност на Британското външно-икономическо министерство за помощта, оказана през последните години на България в размер на над 10 млн. евро.

Министърът на държавната администрация заяви, че правителството разчита на доброто взаимодействие между централната власт и Националното сдружение на общините. В заключение, той пожела на организаторите и участниците във форума успех в тяхната работа.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3345
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив