25 Април 2024, 05:24 Днес (0) | Вчера (12)

Елиминиране на дефицита: фокусът на Алтернативен държавен бюджет 2017 на ИПИ

22 Ноември 2016 12:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 ноември 2016, 12:23

ИПИ стъпва на консервативен макроикономически сценарий

Следващата година се очаква да донесе влошаване на международната среда и забавяне на растежа в еврозоната. На този фон прогнозите за българската икономика също бяха занижени, като последните очаквания са за растеж между 2,5% и 3,0%. Тези прогнози бяха направени преди правителството да подаде оставка и съответно не отчитат повишения политически риск и неговите ефекти върху растежа, тоест ръстът на икономиката през 2017 г. е много вероятно да е по-нисък, ако създалата се ситуация доведе до отлагане на частни инвестиции и забавяне на големи европейски проекти, както това се случи при предишната политическа криза. Това посочиха от Института за пазарна икономика  (ИПИ) при представянето на своя Алтернативен държавен бюджет за 2017 година.
За 14-та поредна година  ИПИ изготвя своя Алтернативен държавен бюджет. Това издание на Алтернативния бюджет съвпада с "окото" на поредната политическа криза, което поставя под въпрос самото приемане на бюджет за следващата година. В условията на скъсени политически хоризонти и конституционни предизвикателства пред приемането на бюджета, ИПИ изготви Алтернативния бюджет максимално консервативно и с цел запазване на фискалната стабилност. Традиционно в Алтернативния бюджет на ИПИ биват залагани идеи за реформи, като намаляване на основни данъци и осигуровки, рационализирането на публичните разходи, повече избор в осигурителните системи, задълбочаване на финансовата децентрализация и други. Тази година големият фокус попада върху елиминирането на дефицита и удържането на една относително разумна фискална рамка.

ИПИ стъпва на консервативен макроикономически сценарий, който отчита вероятността от реализирането на външни рискове и охлаждане на растежа у нас. В тази фаза на икономическия цикъл е недопустимо страната да планира нови бюджетни дефицити (1,3 млрд. лв. по консолидираната рамка според внесения в НС бюджет), особено при положение, че за тази година ще бъде постигнат балансиран бюджет, коментират икономистите. Те подчертават, че "изключително опасни звучат и заявките на някои политически играчи за нови популистки харчове и дори дълбоки промени в данъчната система. Всичко това са предложения, които са дълбоко пропагандни и търсят да се възползват от липсата на ясна отговорност в създалата се сложна политическа ситуация".

Алтернативният бюджет на ИПИ предвижда нулев дефицит, като подготвя фиска за посрещане на една по-неблагоприятна година, както в икономически, така и в политически план. Този бюджет залага достатъчно буфери както в приходната, така и в разходна си част с цел да гарантира запазването на фискалната устойчивост и балансирано салдо дори и при появата на неочаквани външни и вътрешни шокове. Бюджетът също така запазва осигурителната тежест, като не предвижда покачване на цената на труда посредством по-високи осигурителни вноски за пенсия и вдигане на минималната работна заплата, както това е предвидено в проектобюджета на правителството в оставка. Паралелно с това са заложени по-ниски разходи за текуща издръжка на администрацията, както и по-реалистични прогнози за усвояването на европейски средства и свързаните с това капиталови разходи в бюджета.
Според алтернативния бюджет на ИПИ е възможно да се разпише и един по-консервативен бюджет без дефицит, който гарантира фискална стабилност в условията на по-бавен икономически растеж и поредния епизод на политическа криза у нас.

КФП 2017 (проект на МС) и Алтернативен бюджет 2017 на ИПИ

 

МС 2017

ИПИ 2017

Общо приходи (млн. лв.)

35 440

35 200

(% от БВП)

37,6%

37,3%

Общо разходи и Вноска в бюджета на ЕС (млн. лв.)

36 770

35 200

(% от БВП)

39,0%

37,3%

Бюджетно салдо (млн. лв.)

-1 330

0

(% от БВП)

-1,4%

0,0%

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив