25 Април 2024, 11:35 Днес (5) | Вчера (12)

Емил Кюлев придоби ДЗИ срещу 21.5 млн.евро

20 Август 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

"Контракт София" ООД е официалният вече собственик на ДЗИ. Във вторник надзорният съвет на Агенцията по приватизация одобри договора за продажба на 80% от капитала на държавния застраховател.

Контролираното от собственика на "Росексимбанк" Емил Кюлев дружество ще трябва да плати изцяло в брой на държавата 21.522 583 млн. евро. Както се очакваше, размерът на доверителната сметка, в която се заделя част от цената на сделката, ще е 20%, или 4.3 млн. лв. Тя ще бъде открита за една година в Ситибанк и със средствата по нея ще се компенсира купувачът, ако бъдат установени допълнителни задължения на дружеството. Предвижда се 30% от цената да бъде внесена в деня на подписването на договора за продажба, а останалите 50% - до тридесет календарни дни. Според източници от АП подписването ще се състои най-рано в началото на следващата седмица.
След доста тежките преговори с единствения кандидат-купувач и отлагането на два пъти на одобрението на надзора, екипът на АП е успял да подобри параметрите на първоначалната оферта на "Контракт София". В нея фигурираше първоначална цена от 20.5 млн.евро за мажоритарния пакет от ДЗИ. В крайна сметка Емил Кюлев ще трябва да заплати с малко над един млн. евро повече. Хората на Апостол Апостолов са успели да договорят и по-големи инвестиции, които новият собственик трябва да направи в следващите пет години. Увеличението по този параметър е с над 2 млн. лв. - от първоначалните 11 млн. лв. на малко над 13.3 млн. лв. Наложило се е също кандидатът да се откаже от исканията, които бяха определени от представители на надзора на АП като скандални. Отпаднало е искането на Кюлев при забавено джиросване на акциите да му бъде изплатена неустойка от 2.5 млн. лева. Не е било удовлетворено и желанието му да му бъде позволено едностранно да прехвърля инвестициите от година в година. "Контракт София" няма да може и свободно да прехвърля активи на ДЗИ. Всички тези договорености са били постигнати рано сутринта вчера. За сметка на отстъпките си дружеството на Кюлев ще придобие получените от продажбата на дъщерната на ДЗИ компания "Армеец" 2.21 млн. евро. Преди да станат ясни параметрите по сделката, се очакваше с цялата сума по продажбата на "Армеец" да бъде увеличена цената на ДЗИ и тя да нарасне до около 23 млн. евро.
Новият собственик на държавния застраховател трябва да запази предмета на дейност на дружеството за срок от 5 години, като не може да прехвърля акции. В договора обаче не е изрично записано, че не могат да се продават акции от "Контракт София", което на практика позволява промяна и в собствеността на ДЗИ. Ако това се случи, единственият орган, който може да упражни контрол, е Агенцията по застрахователен надзор.
От АП обясниха, че процедурата по преструктуриране на "Контракт София" ООД вече е приключила и дружеството от 100% собственост на Кюлев вече е с капитал от 30 млн. лв. и акционерна структура, в която офшорно регистрираната "Денис овърсийз лимитед" държи 90%, "Росексимбанк" - 9.98%, а лично Кюлев - 0.02 на сто. Според представители на агенцията купувачът е предоставил информация, с която доказва чистия произход на парите за сделката.
Вече е окончателно ясно, че "Интерамерикан" (собственост на "Юреко") няма да бъде мениджър на ДЗИ в следващите години, както беше първоначално обявено. Гръцката компания е пратила уведомително писмо за това до АП.
Под шапката на ДЗИ има немалък брой дъщерни дружества, които ще допълнят сферата от финансови услуги, които Емил Кюлев може да предлага съвместно с контролираната от него Росексимбанк. Застрахователната компания притежава девет процента от Общинска застрахователна компания, 5.5% от Пощенска банка, 1.16% от Централна кооперативна банка. В структурата на ДЗИ се включват още "ДЗИ Лизинг" и "ДЗИ инвест". Напълно са готови документите за кандидатстване за лиценз за "Здравноосигурително акционерно дружество ДЗИ". Сред интересните участия са и делът от около 27% в Българско пенсионноосигурително дружество и деветте процента в Нефтинвестбанк. Последното е особено ценно, като се има предвид, че банката наскоро гласува намаление на капитала си. В резултат на това се очаква ДЗИ да получи около 3.1 млн. лв. в брой.
Финансовите резултати на ДЗИ за първото шестмесечие на тази година показват стабилизиране на състоянието на компанията. Общозастрахователното дружество е реализирало премиен приход за 30.5 млн. лв. при 30.2 млн. лв. за същия период на 2001 г. В същото време платените обезщетения са по-малко. Пазарният дял леко спада от 17.4% през юни миналата година на 14% сега. Животозастрахователното дружество отчита премиен приход от малко над 10 млн. лв. и пазарен дял от 30% при 10.6 млн. лв. и дял от 41.06% година по-рано. Тези резултати са повече от добри предвид натиска, под който служителите на ДЗИ работят в последните две години, през които течаха двете приватизационни процедури за продажбата му. При първата единствен кандидат беше консорциум от "Ти Би Ай холдинг" и РМД" ДЗИ-2000", които предложиха 20.5 млн. долара за 67% от застрахователя. Тогава се предвиждаше цената да бъде платена с непарични инструменти, а размерът на доверителната сметката беше 25%. Инвестициите в офертата бяха за два млн. лв. Сегашната процедура, която доведе до продажба, започна в средата на март тази година.
Предвижда се остатъчният пакет от 20% от капитала на ДЗИ да бъде обявен за продажба чрез компенсаторни инструменти чрез фондовата борса. Очакванията са това да стане до края на октомври.

Борислав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив