20 Април 2024, 03:55 Днес (0) | Вчера (10)

Емирът на Катар купи 6 гръцки острова за 8,5 млн. евро

06 Март 2013 09:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 март 2013, 09:22
Под лиценза на creativecommons

Шейх Хамад бин Халифа щял да построи дворци за 24-те си деца и трите си жени

Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа ат Тани вече е собственик шест гръцки острова в Йонийско море срещу 8,5 милиона евро, съобщи в. "Гардиън",цитиран от БГНЕС. Оформянето на сделката отнело година и половина.

"Дори когато купуваш остров, дори когато си емирът на Катар, в Гърция пак са необходими 18 месеца, за да бъде отхвърлена бюрократичната работа", с черно чувство за хумор коментира протакането Йоаник Касианос, кметът на о. Итака, под чиято административна власт се намира новата собственост на шейха.

Островите, част от Цикладите, "хванали окото" на монарха, когато паркирал суперяхтата си преди 4 години в тюркоазените води на о. Итака. Доколкото Касианос имал информация, шейхът имал намерение да пазарува на едро и да купи всичките 18 острова. Денис Гривас, в собственост на чието семейство островите се намират от век и половина, изразили радостта си от сключената сделка, защото се опитвали да ги продадат безуспешно от 40 години. Първоначално перлата в короната - о. Оксия, бил предложен за продан срещу 7 млн. евро, но цената му паднала с близо два милиона.

Островите са идеално място за развиване на туризъм и бизнес инвестиции, но според различни източници емирът на Катар нямал намерение да развива там туризъм. вместо това той щял да построи дворци за 24-те си деца и своите три жени, така че те да могат да си почиват на спокойствие и далече от хорските очи.

Архитектите вече обикаляли островите и кроели планове за създаването на частна идилия. Според гръцкия закон обаче, независимо от площта на терена, който притежаваш, къщата ти може да бъде до 250 кв.м. На това емирът възкликнал: "Чакайте, моята тоалетна е 250 кв. м., а кухнята ми е 1000 кв. м., иначе как ще гощавам спокойно многобройните си гости". Хора от екипа на емира попитали какъв подарък трябва да бъде направен на властите, че да бъде уреден спорът. Шейх бин Халифа има намерение отново да акостира с яхтата си в Йонийско море идното лято.

Катар има сериозни интереси в Гърция. Преди три години, когато избухна кризата в южната ни съседка, емирството огласи плановете си да инвестира 5 млрд. евро в недвижими имоти, туризъм, транспортни и инфраструктурни проекти, вкл. пристанища и аерогари.

Емирът може и да е несметно богат, но е бизнесмен с хладен мозък. Преди години той искаше да купи о. Скорпиос, на който е била сватбата на Джаки Кенеди с Аристотел Онанис. Но сделката пропадна, след като Атина Онасис, внучката на корабния магнат, отказа да свали цената на острова - 200 млн. евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив