28 Април 2024, 02:13 Днес (0) | Вчера (0)

Енергетиката ни струва допълнително 1 млрд. лв. годишно

28 Май 2013 15:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 май 2013, 15:06
Под лиценза на creativecommons

Докладът бе поръчан от служебното правителство, което дойде на власт след масовите протести срещу високите сметки за ток през февруари

В българската енергетика има огромен дефицит и за преодоляването му са нужни спешни промени, се посочва в констатации и на Световната банка, и на Европейската комисия, които бяха представени днес от вицепремиерът Екатерина Захариева и енергийният министър Асен Василев, съобщи БТА.

 

Докладът бе поръчан от служебното правителство, което дойде на власт след масовите протести срещу високите сметки за ток през февруари.

В анализа си ЕК е направила краткосрочни, средносрочни и дългосрочни препоръки като сред първите са изготвяне на анализ за ефективността на когенерациите и евентуалното извеждане от експлотация на някои от мощностите; предприемане на действия за осигуряване на по-големи ресурси за ДКЕВР като за това се използват и фондове на ЕС. ЕК препоръчва да се преразгледа наредбата, която предвижда, че ДКЕВР може да променя цените на енергията от ВЕИ по всяко време, защото това създава нестабилност.

Сред препоръчаните краткосрочни мерки са предприемане на стъпки за повишаване на изнасяната енергия към Турция, ускоряване на отделянето на НЕК и ЕСО, ограничаване на изкупуваната от НЕК енергия от заводски централи до количеството, което отговаря на топлинния им товар.

Средносрочните препоръки на ЕК са осигуряване на конукренция на свободния пазар, създаване на балансиращ пазар, на енергийна борса, разработване на подробна пътна карта за премахване на регулираните цени за битовите потребители, развитие на газовата инфраструктура и диверсификация на източниците на газ

Между 800 млн. лв. и 1,1 млрд. лв. е дефицитът в енергийната система за една година, посочи Василев, цитирайки констатациите на Световната банка. Сега разбирате защо смятам за абсолютно безотговорно говорене налагането на мораториум върху цените, каза той и добави, че трябва да бъдат предприети спешни реформи.

Считаме, че констатациите и препоръките на ЕК и Световната банка ще бъдат добра изходна точка за новия кабинет, готови са и нашите предложения за промени в Закона за енергетаката и ще бъдат предложени за общестевно обсъждане, каза Захариева.

Василев обясни, че според констатациите на Световната банка до 2030 година страната ни ще натрупа 13 млрд. лева задължения за изкупуване на енергийни мощности, което е 1.16% от БВП на страната. „Ако не реструктурираме сектора, всяка година ние трябва да даваме по 1 млрд . лева, за да запазим цените на текущите нива. Дори и да увеличим цените за електроенергия, ние пак трябва да намираме тези средства, което е трудна задача”, коментира енергийният министър.

Той посочи още, че според Световната банка единствено 12 на сто от хората, които са енергийно бедни, получават някакъв вид помощи. „Изоставили сме най-бедната част от населението без да им помагаме в моменти, когато покачваме цените”, подчерта Асен Василев.

По думите му – Световната банка призовава за агресивно започване на изпълнението на програма за енергийна ефективност, пълно разкриване на всички конфликти на интереси, доходи и обвързаности на всички държавни служители, депутати и работещи в сектора на енергетиката. Не на последно място Световната банка иска и премахване на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се избират от Народното събрание е сред предложенията на служебното правителство с цел подобряване на състоянието на енергийния сектор у нас. Целта на предложението е осигуряване на прозрачност при избора на членове на държания регулатор. Сред предложенията на правителството е и разделяне на ДКЕВР на две подкомисии, с по трима членове. „Това са спешни мерки, които ще помогнат на регулатора да заработи добре”, посочи Захариева.

 

По рано днес шефът на ДКЕВР обяви, че токът би трябвало да поскъпне въпреки мерките, които ще се предприемат. Това обаче щяло да стане след 1-ви юли.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив