29 Март 2024, 11:54 Днес (5) | Вчера (11)

Енергийната борса започва тестово да работи на 11 декември

03 Декември 2015 13:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 декември 2015, 11:31
Под лиценза на creativecommons

Очаква се българската независима енергийна борса да започне тестова работа с реални участници на 11 декември. Това съобщи изпълнителният директор на борсата Константин Константинов, цитиран от БТА

Ще бъде организирана демонстрационна сесия, в която ще се включат и регистрирани борсови членове.

Към 1 октомври на пазара има 11 500 участника, в това число 70 големи търговски фирми, 11 производители и средни и малки предприятия, допълни Емилия Желязкова, аналитик в Електроенергийния системен оператор (ЕСО). По думите й вече са лицензирани и регистрирани около 150 търговци на ток. Само 40 от тях обаче са активни.

Качеството на електроенергията не зависи от работниците, то се определя от степента на стабилност на мрежата, възрастта й и реализираните инвестиции, напомни енергийният омбудсман на ЧЕЗ Радослав Димитров. В Западна България мрежата е собственост на "ЧЕЗ - Разпределение", нейното качество не е много добро, в никакъв случай не е европейско, призна омбудсманът. Според него с направените досега инвестиции е обновена само една трета от цялата мрежа, стопанисвана от "ЧЕЗ - Разпределение - България".

Частта, която ще се заплаща за мрежовите услуги, ще остане регулирана, уточни Александър Йорданов - представител на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По думите му свободната част за договаряне е само стойността на електрическата енергия.

Една трета от потребителите са свободния пазар

По данни на ЕСО 29.11% от клиентите на ЧЕЗ в момента са на свободния пазар, 67.60 на сто - на регулирания, 3.29 на сто купуват ток от "Доставчик от последна инстанция". При потребителите на ЕВН съотношението е: 37.36 на сто на свободния пазар и 61.72 процента на регулирания, за "Енерго-про" данните сочат: 32% на свободния пазар и 66% на регулирания. В двете дружества от правото на последноинстанционен доставчик се възползват съответно 0.92 и 0.83 на сто от консуматорите. При най-малкото ЕРП "Златни пясъци" участниците на свободния пазар са 52.09 на сто, останалите са на регулирания.

В момента са изградени 27 балансиращи групи от търговци и крайни потребители, които имат задача да следят дали покупката на електрическа енергия от производителите и крайното потребление ще бъде балансирано, съобщи още Желязкова.

За последните месеци по данни на ЕСО според този балансиращ механизъм отклонението от заявени и продадени количества е 3% при недостиг и клони към 6% при излишък на електроенергия.

Цената на тока при недостиг е в диапазон 170-190 лв./мВтч, а при излишък е между 9-13 лв./мВтч, уточни Желязкова. По думите й механизмът цели да стимулира правилното балансиране на пазара.

Доставчикът непрекъснато може да се сменя

Всеки потребител има право да излезе на либерализирания пазар и да прецени дали му е изгодно. Доставчикът може да се сменя неограничен брой пъти безплатно, каза Радослав Димитров. ЕСО обаче предупреждава да се проверява на сайта на оператора регистрацията на всеки доставчик заради опасност от измами. Служителите на ЕРП-та ще продължат да отчитат потреблението, защото това е тяхно лицензионно задължение, допълни Радослав Димитров.

Регулаторът ще контролира участниците на пазара

Няма административен способ, по който пазарът да се направи атрактивен за клиента, той е въпрос на договаряне между търговец и потребител, напомня Александър Йорданов от енергийния регулатор. Той увери, че КЕВР ще продължи да контролира участниците на пазара, оплакванията на граждани и стопански обекти могат да бъдат адресирани до КЕВР, паралелно и към Комисията за защита на потребителите и националния омбудсман в зависимост от естеството на проблема.

Българският свободен електроенергиен пазар започна през септември 2004 г. със сключването на първата сделка за продажба на електроенергия между АЕЦ "Козлодуй" и "Юмикор мед" ("Аурубис - България"). Три години по-късно са премахнати нормативните прагове за либерализиране на пазара, разделени са юридически предприятията, извършващи доставка на енергия от мрежовите оператори.

Съгласно изискванията за членството ни в Европейския съюз страната ни е поела ангажименти за институционално изграждане на либерализиран пазар на електрическа енергия и интегрирането му с други енергийни пазари до 2015 г.

Пет милиона абонати ще могат да сменят доставчика си на електроенергия от 1 януари 2016 г. В това число влизат основно битовите потребители и дребният бизнес, или средно 65% от клиентите на електроснабдителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". По-големите консуматори (около 12 хил. абоната към октомври 2015 г.) вече в почти пълна степен са на свободния пазар на електроенергия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив