28 Март 2024, 21:43 Днес (11) | Вчера (12)

Енергийните проблеми на Европа ще увеличат застрахователните цени, според експерти

18 Август 2022 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 август 2022, 09:24

Инфлационната рецесия ще увеличи стойността на застрахователните обезщетения, прогнозира Swiss Re Institute

Продължаващото икономическо отслабване заради енергийната криза ще повлияе на общото търсене на застраховки и ще доведе до ръст на загубите от застрахователни обезщетения, прогнозират анализатори на Swiss Re Institute. Европа е силно изложена на енергийната криза, която ще повлияе дългосрочно на икономиката на Германия, особено заради нейната зависимост от газа. Руснаците пуснаха газа за Германия по "Северен поток-1" след неотдавнашно спиране за техническо обслужване, но с пропускливост от 20%. Във всеки момент обаче Русия обаче може да затвори газовия кран в зимните месеци. В отговор на кризата германското правителство разработи многоетапен план за действие при извънредни ситуации, който предвижда мерки за защита платежоспособността на компаниите, правно основание те да увеличават цените за потребителите и гъвкавост на държавния контрол за разпределението на газа. Презастрахователят предупреждава, че данъчните стимули ще смекчат, но няма да предотвратят рецесията в Германия, нагнетявайки и без това тежкото бреме на държавния дълг и задавайки тон за по-голяма финансова снизходителност в цяла Европа. С наближаващата зима Swiss Re Institute очаква, че Германия ще влезе в инфлационна рецесия с минимум две тримесечия отрицателен ръст на тримесечна база.
Проблемите, аналогични на зависимостта на Германия от руския газ, са обхванали цяла Европа, влияейки на застрахователния пазар и увеличавайки застрахователните цени. Според анализаторите, от страна на потребителите намаляването на реалните доходи, в това число заради високата инфлация, може да доведе до отлагане на сключването на второстепенни застраховки. Освен това, високата инфлация ще доведе най-вероятно до високи загуби при изплащането на щети, което непосредствено ще повлияе на краткосрочния бизнес. Прекъсванията на производствения процес могат също да увеличат претенциите при застраховките за бизнеса (NDBI). В същото време твърдите ставки, вероятно ще се запазят заради стремежа на застрахователите да компенсират влиянието на инфлацията върху претенциите. Това, според анализаторите, би трябвало да окаже подкрепа на ръста на застрахователните премии в номинално изражение.
От Swiss Re Institute прогнозират също, че преминаването към зелена икономика ще се ускори, което ще даде на застрахователите дългосрочни възможности. Според експертите, ускорените инвестиции във възобновяеми енергийни източници може още повече да повишат ръста на премиите и да доведат до разцвет на иновациите в застраховането.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив