25 Април 2024, 20:14 Днес (14) | Вчера (12)

Енергийният регулатор прогнозира по-скъп ток от юли, но не с 20%

25 Февруари 2015 17:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 февруари 2015, 14:49
Под лиценза на creativecommons

Заради предстоящата догодина пълна либерализация на енергийния пазар от 1 юли ДКЕВР ще определи цените на тока за битовите потребители за срок от още една регулаторна година

Въпреки натрупания дефицит в енергийната система няма да има поскъпване на тока от порядъка на 20%, както е тиражирано в публичното пространство, каза членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова, цитирана от БТА. Тя уточни, че в регулатора все още не са постъпили заявления от енергийните дружества и затова не се ангажира с прогноза за цените.

От 2016 г. предстои пълна либерализация на енергийния пазар и Харитонова коментира, че вероятно затова от 1 юли цените на тока за битовите потребители ще бъдат бъдат определени за срок от още една регулаторна година (до 1 юли 2016 г.), но това ще зависи вече от новия състав и новата структура на ДКЕВР.

По думите й пълната либерализация от 1 януари догодина означава, че и битовите потребители ще трябва да си потърсят добри търговци на ток. "Ако не си намерят такива, то може и да нямат по-ниски цени на електроенергията, отколкото на регулирания пазар", допусна Харитонова. Тя добави, че много фирми проявяват интерес да станат търговци на енергия, но не всички искат да продават на битовите потребители. "Ако битовите потребители не успеят да си намерят търговци, те ще останат при доставчици от последна инстанция, чиято цена в момента е 171 лв. на мегават час, а върху тази цена трябва да се добавят и таксите за пренос и достъп, така че тази цена не е ниска", коментира членът на ДКЕВР.

Според нея на практика още от 2007 г. няма ограничение за никого да излезе на свободния пазар, но все още няма такива условия за битовите потребители. Отбеляза, че вече всички дружества на високо и средно напрежение са на свободния пазар, а има и много ВиК дружества, които са на ниско напрежение и са също на свободния пазар.

Евгения Харитонова коментира и промените в Закона за енергетиката, които ще наложат определяне на нови цени на производителите на енергия от възобновяеми източници, дори и за тези, които имат предварителни договори. Топлофикациите пък ще могат да продават по преференциални цени само високоефективната си електроенергия. "Не е високоефективно производството на електроенергия в топлофикациите в Русе, Сливен, Перник. "Топлофикация София" в момента също не е високоефективна, но понеже има инвестиционно намерение за нови мощности, тя няма да бъде ограничена", каза членът на енергийната комисия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив