24 Април 2024, 21:16 Днес (12) | Вчера (6)

Жалба спря обществена поръчка за доброволно пенсионно осигуряване на работещите в НКЖИ

09 Февруари 2016 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2016, 16:04
thinkstockphotos.com

Жалбата срещу показателите за оценяване на потенциалните оферти е на ПОК "Алианц България"

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на генералния директор на Държавно предприятие Национална компания "Железопътна инфраструктура” за откриване на поръчка с предмет "Допълнително доброволно пенсионно осигуряване на работниците и служителите на ДП НКЖИ с вноски от работодателя за придобиване на право на лична пенсия за старост, лична пенсия за инвалидност и наследствена пенсия в пенсионно осигурително дружество, управляващо фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване (ДДПО)”.

Проучването установи незаконосъобразни условия в методиката за оценка, които позволяват използване на публично достъпни данни. КЗК счита, че залагането на показатели за оценка, чиито точки се получават от използването на публично известна и предварително достъпна информация, е незаконосъобразно и налага отмяна на обжалваното решение.

В случая прилагането на методиката в нейната съвкупност позволява да се изчислят точките на потенциалните участници в процедурата, а оттам и да се предопредели победителят в нея. КЗК приема, че заложените по този начин показатели за оценка опорочават методиката, тъй като дават необосновано предимство на определени потенциални участници в процедурата и са заложени в нарушение на принципите за равнопоставеност, свободна и лоялна конкуренция, регламентирани в ЗОП.

Процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Допълнително доброволно пенсионно осигуряване на работниците и служителите на ДП "НКЖИ” с вноски от работодателя за придобиване право на лична пенсия за старост, лична пенсия за инвалидност и наследствена пенсия в пенсионно осигурително дружество, управляващо фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване (ДДПО)” е открита през ноември 2015 г. Според техническата спецификация, работниците и служителите във ведомството са 11 572 души по списъчен състав към 31.10.2015 г. и трябва да се осигуряват за сметка на работодателя при месечна вноска в размер на 15 лева на служител, за осигурителни случаи  старост, инвалидност и смърт, като част от социалната политика на компанията. Критерий за оценка и методика за определяне на комплексната оценка на офертите е предвидено, че офертите ще бъдат оценени съгласно обявения критерий "икономически най-изгодна оферта".В случай, че комплексните оценки на две или повече оферти са равни, се приема тази оферта, в която се предлага най-малък размер на инвестиционната такса, в процент от дохода, реализиран от инвестирането на средствата.

Жалбата до КЗК срещу тази процедура е внесена през декември от "Пенсионно осигурително дружество Алианц България” АД. С документа се иска спиране на процедурата, а мотивът е, че заложените показатели за оценка предопределят категорично победителя в обществената поръчка – ПОК "Съгласие" АД, както и класирането на възможните участници в процедурата – деветте пенсионноосигурителни дружества.
Становището на НКЖИ е, че жалбата е неоснователна, а методиката за оценка е изготвена коректно. За потенциалните участници пък съществува възможност да променят по предвидения за това ред предлаганите от тях такси и удръжки и по този начин на спечелят поръчката.

След разглеждане на изложените факти, от КЗК посочват, че по същество жалбата е основателна и има съществени нарушения при откриване на процедурата, касаещи методиката за оценка, което налага отмяна на обжалвания акт. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив