13 Май 2024, 10:21 Днес (4) | Вчера (0)

Жертвите в Средиземно море може да са близо хиляда

20 Април 2015 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 април 2015, 09:44
Под лиценза на creativecommons

Кораб с близо хиляда мигранти от Либия се обърна край Лампедуза, като голяма част от пътуващите на него са се удавали. Италианската брегова охрана е спасила едва 28 души

Спасителните работи продължават. Министър-председателят на Италия Матео Ренци призова за помощ за страната му в борбата с притока от нелегални имигранти. Корабокрушението стана на фона на нови вълни от мигранти, които се опитват да достигнат Италия, отплавайки от бреговете на Либия през Средиземно море. Те се стремят да се възползват от по-спокойните води и топлото време и предприемат опасни пътувания с плавателни съдове на каналджии. Тази година при преобръщания на препълнени кораби са загинали най-малко 900 души.

Италианските спасителни служби предприеха голяма спасително-издирвателна операция край бреговете на Либия, след като в Средиземно море се преобърна кораб със стотици мигранти, които се опитвали да достигнат Италия. По данни на италианската агенция АНСА на кораба е имало около 700 души. Италианската брегова охрана спасила 28 души и е извадила 21 тела. Предполага се, че другите са загинали.

Барбара Молинарио, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, заяви, че операцията на италианската брегова охрана продължава и че броят не жертвите е неизвестен. В спасителната операция освен италианската брегова охрана участват сили на ВВС и флота, както и търговски кораби.

Агенция АНСА и малтийският вестник "Таймс оф Малта" съобщиха, че корабът се е преобърнал, защото мигрантите се струпали на единия борд, за да привлекат вниманието на минаващ наблизо португалски търговски кораб. Италианският министър-председател Матео Ренци прекъсна пътуването си из страната заради трагедията, разиграла се в Средиземно море, съобщи АФП.

Папа Франциск призова международната общност да действа решително и бързо след новата трагедия с кораб на емигранти в Средиземно море.

"Емигрантите са мъже и жени като нас, братя, които търсят по-добър живот. Корабокрушението край остров Лампедуза може да се окаже хекатомба с близо 700 загинали. Гладни, преследвани, ранявани, експлоатирани, жертви на войни, те търсят по-добър живот, те търсят щастие. Очевидно е, че мащабите на това явление изискват по-голяма съпричастност. Ние не трябва да се отказваме от усилията си за един по-глобален отговор на европейско и международно равнище", призова папа Франциск.

Френският президент Франсоа Оланд призова външните и вътрешните министри на държавите от ЕС да проведат спешно заседание по въпросите на миграцията. В интервю за телевизия "Канал+" Оланд подчерта, че ако смъртта на имигрантите бъде потвърдена, това "ще бъде най-ужасната катастрофа в последните години” в Средиземно море.

"Трябва да се увеличи броят на корабите, да се засили дейността от въздуха над зоната и да се води по-интензивна битка срещу този вид трафик, защото "онези, които отвеждат хора на такива кораби, са трафиканти, дори терористи", заяви Франсоа Оланд.

Преди около седмица друг кораб с мигранти потъна в опит да достигне бреговете на Италия. Спасени бяха около 150 души, а над 400 се смятат за загинали. Италианските власти изчисляват, че през миналата година на територията на Италия са навлезели 170 хил. мигранти. Често бреговата охрана трябва да участва в спасяването на мигрантите, които биват превозвани с кораби в много лошо състояние. Само за последната седмица са били спасени над 10 хил. души.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив