18 Април 2024, 18:40 Днес (11) | Вчера (11)

Живот-мечта след пенсиониране? Има такова "животно"! Вижте къде

26 Май 2017 14:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 май 2017, 14:55

Сред ТОП-10 са класирани три европейски държави

Третата възраст неслучайно е наричана втора младост. Тогава човек получава средства, които е заработвал цял живот и има цялото време на света да разполага с тях както намери за добре. Поне на теория е така. Или в развитите страни. Експерти от компанията International Living, която предоставя услуги за започване на нов живот зад граница, съставиха своя ежегоден рейтинг Annual Global Retirement Index. В него те определят страните, които са най-добри за живеене след пенсиониране.
Преместването в друга държава след пенсиониране е особено популярно в САЩ, където хората търсят по-евтини страни с по-спокоен начин на живот и по-благоприятен за здравето климат. По официални данни, броят на американците, които след пенсиониране са избрали да живеят в друга страна, е нараснал със 17 на сто от 2010 до 2015 г. Към момента около 400 хиляди американски пенсионери живеят зад граница.
В България също има чуждестранни пенсионери, избрали страната ни за свой втори дом. Сред тях има британци, ирландци, японци.

10 са страните, които тази година заслужават особено внимание, според International Living.

1. Мексико
Според данните на компанията, в Мексико пенсионерите могат да живеят нелош живот  срещу сумата от $1200 месечно. Местното население е дружелюбно, като в някои райони жителите дори говорят английски език. Недостатък в Мексико е високото ниво на престъпност.

2. Панама
Страната е описвана като съвременна, удобна за живот дестинация, с толерантно население. Чужденците са възприемани като VIР персони и към тях се отнасят с голямо уважение. Климатът е прекрасен за тези, които са живели в по-прохладни страни, защото климатът в Панама е тропически, с много красиви плажове.

3. Еквадор
Още една топла, слънчева страна, препоръчвана като подходяща за пенсионерите, с благоприятен климат и достъпно здравеопазване и медицински услуги. Освен това, пенсионерите могат да се възползват от редица отстъпки и облекчения. Стойността на недвижимите имоти пък е по джоба даже на пенсионер.

4. Коста Рика
От години чуждестранните работници в Коста Рика се ползват от много топъл прием. Страната е описвана като безопасна, стабилна с високо ниво на медицинското обслужване. Свежи хранителни продукти могат да се купят  направо от фермерите, като сумата от $35 седмично е напълно достатъчна за живеене. Наемът на жилище е около $400 месечно и то в добър район.

5. Колумбия
Сред положителните страни, които анализаторите от International Living изтъкват, са високото ниво на медицинското обслужване, различните климатични зони и, несъмнено, евтината издръжка. Жилище с три спални струва $1250 месечно, а в някои райони цената му пада дори до $500.

6. Малайзия
Азиатската страна е известна със своите острови, прекрасни пясъчни плажове и девствени тропически гори. Малайзия е многонационална страна, където си дават среща малоазийската, китайската, индийската, европейската и американската култури. Стойността на издръжката е относително ниска.

7. Испания
Испания  присъства в рейтинга на агенцията като най-добрата европейска страна за живот на пенсионерите. Страната е известна със своите плажове и мек климат. Квартира може да се наеме за $500 месечно, а жилищен имот може да се купи за $70 000. Най-големите градове в страната пък – Мадрид и Барселона, са много по-евтини от други европейски градове, например Лондон или Париж.

8. Никарагуа
Анализаторите сочат като плюс големите положителни промени през последните години. Като силна черта на Никарагуа се посочва високото ниво на здравеопазването. Освен това, сочат експертите, човек може да живее нелошо срещу $1500 месечно.

9. Португалия
Португалия е втората европейска страна, включена в рейтинга за 2017 година. Климатът е мек, а плажовете на Атлантическия океан – прекрасни. Местното население говори добър английски. Лисабон е много популярен сред чужденците, а вторият по големина град – Порто, е предпочитан от онези, които не обичат силните горещини.

10. Малта
Малката европейска страна се отличава не само с красота, но и с богата история и култура. Страната представлява верига от острови, разположени между Сицилия и Северна Африка.
300 слънчеви дни в годината, през които никой не бърза за никъде, както и дружелюбното население, което прекрасно говори на английски език, гарантират спокойни старини. Цената на пребиваване е малко по-висока от изброените по-горе страни. Семейна двойка може да разчита на комфортен живот срещу $2700 месечно. Цената на квартира с две спални струва около $800 месечно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив