20 Април 2024, 17:21 Днес (0) | Вчера (10)

Жители на бедстващи райони се замислят за колективни искове

09 Декември 2014 17:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 декември 2014, 14:47
МО

Критична остава ситуацията и в Ямболско. Нивото на Тунджа не намалява, а продължават и валежите от дъжд в региона, предаде Нова ТВ

Изключително сериозно е положението в много селища от община Тунджа. В село Завой, разположено на големия завой на Тунджа по пътя й на юг, са наводнени повече от 20 къщи, много дворни места и стопански постройки.

За евентуални колективни искове срещу екоминистерството и Басейнова дирекция за нанесените щети се замислят и в близкото село Веселиново. И тук водата достигна до приземните етажи, наводнени са и няколко производствени фирми, които сега бездействат.

Пораженията за инфраструктурата и имотите на хората тепърва ще се изчисляват.

Заради наводненото приземие училището във Веселиново днес е затворено. В Ямбол затвориха много фирми в индустриалната зона, чиито халета остават под вода.

Днес бедствено положение е обявено в община Съединение. Това обяви кметът Георги Руменов, цитиран от Дарик. Мярката се налага заради преливащи язовири и наводнени домове. Бедственото положение е обявено около 10.00 часа тази сутрин. Три язовира в общината преливат, а река Потока е излязла от коритото си в Индустриалната зона на града. Около 120 сигнали са подадени за наводнени дворове, приземни етажи и мазета.

От сутринта е сформиран и кризисен щаб. Местният управник уточни, че на този етап усилията на щаба и групата по бедствия и аварии са да се овладее положението с преливащите язовири, тъй като водата тече неконтролируемо.

Областният управител на Пловдив Розалин Петков информира, че е критично положението и в община Раковски. Там също има наводнени къщи и дворове. Заради непрекъснатите дъждове язовирите в община Брезово преливат и водата отива към Раковски. Остават около 50 см преди реката да прелее.

По данни на говорителя на пловдивската пожарна Георги Кунев от сутринта до обед в областта са получени около 30 сигнала за отводняване. В Съединение работят два екипа с пожарни, оборудвани с мотопомпи. Отводнява се и с още две мотопомпи.

В Белозем отводнява дежурният екип от пожарната служба в Раковски. Сигнализирано е и за придошли води в реката, минаваща през село Тюркмен, както и за повишено ниво на канала в Раковски. По думите на Кунев, са предприети необходимите мерки за обезопасяване.

Под вода са дворовете и мазетата на около 60 домове в Белозем, както и няколко приземни етажа на къщи. Над селото са се излели над 150 литра на квадратен метър, разказа кметът на селото Иван Тачев. Той увери, че за момента бедстващи хора няма, но имат готовност за евакуация при нужда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив