28 Март 2024, 14:09 Днес (8) | Вчера (12)

Жителите на Своге протестират на мястото на катастрофата заради състоянието на пътя

29 Август 2018 09:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 август 2018, 09:42

Шофьорът на автобуса Григор Григоров ще застане днес пред Софийския окръжен съд по искането на прокуратурата да бъде задържан за постоянно под стража

Протест на жителите на Своге ще се проведе тази вечер от 17 часа на мястото на автобусната катастрофа, при която загинаха 17 души, а 21 бяха ранени. Хората ще блокират натоварения участък, недоволни от лошото му състояние. Според тях, въпреки ремонта, извършен от "Трейс груп" преди две години, трасето е опасно, с лошо поставен асфалт и липса на сигурни предпазни съоръжения, предаде БНР.

Шофьорът на автобуса Григор Григоров ще застане днес пред Софийския окръжен съд по искането на прокуратурата да бъде задържан за постоянно под стража. Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души и нанасяне на телесни повреди на други 21.

В случаи като трагедията край Своге вината се понася най-много от държавен служител на ниско ниво, а всъщност трябва да се търси на най-високо, заяви депутатът от БСП и член на транспортната комисия в НС Димитър Данчев.

Социалистите поискаха оставката на правителството заради тежката катастрофа.

В предаването "Преди всички" експертът по пътно строителство инж. Константин Жипонов коментира изнесените от МРРБ данни, че съдържанието на асфалта по отсечката е намалило сцеплението му, а фирмата-строител "Трейс" - Своге може да е фалшифицирала подадените данни. Според него обществените поръчки са от особено голямо значение, а държавната стратегия в пътното строителство предполага избиране на фирми-изпълнители, които дават най-ниска цена и това може да доведе до трагедии като автобусната катастрофа край Своге.
"Тези, които са оферирали, те трябва да останат на тази цена, на която са оферирали, а за да стигнат до нея, те просто трябва да редуцират изискванията и към материалите, и към тяхното количество".
Жипонов заяви, че има проблем и с надзора на такива поръчки.
"Този стремеж към най-ниска цена се отнася не само за строителите, но и за надзора. Надзорът да има няколко обекта, за да може да си докара парите, т.е. те работят на няколко обекта едновременно. Това влошава качеството на тази надзорна дейност и надзорникът няма как да си реализира неговата дейност по контрола на качеството на строителните работи".
П

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив