30 Април 2024, 13:31 Днес (6) | Вчера (10)

За автокаското или защо обичаме соколите, пътна помощ и червения кръст

02 Януари 2014 11:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 януари 2014, 12:23

Застрахователи се надсмиват над закона

Българската литература изобилства от примери за хитроумно прецакване на закона. Малко народи могат да се похвалят с национални герои като Хитър Петър, Андрешко или бай Ганьо. Българският гений на хитрост и находчивост е жив във всички сфери на живота, включително и застраховането.
Повече от 2 години след като браншът беше порязан за стикерите по застраховката автокаско, някои компании продължават да плъзват ловко по ръба на закона, като хем обозначават застрахованите при тях коли, хем не могат да бъдат хванати от Надзора.

Припомняме, веднага след издадената забрана всички дружества престанаха да издават обозначаващи стикери върху стъклата на автомобилите. Водачите пък, под заплаха от глоба, отлепиха старите лепенки от возилата. Буквално в същия момент обаче се роди феномен – шофьорите започнаха да подкрепят различни еко– или социални каузи. Съвсем в края на 2013-та година бТВ припомни отличителните знаци, сигнализиращи за сключени полици в определени застрахователни дружества. Изчезващ вид сокол, пътна помощ или червен кръст - тези символи легално указват днес кои са ни застрахователите и пазят колите ни от крадци.  С други думи, където е текло, пак ще тече.

Застрахователите са категорични, че не правят нищо, което законът не разрешава. Какво лошо има в това да си природолюбител и да поддържаш инициатива за възстановяване популацията на ловния сокол в България? Или пък да адмирираш услугата Пътна помощ? А да застанеш зад 150-годишната история на международното движение Червен кръст и да подкрепяш даряването на кръв?

Така изразът всичко, което не е забранено, е разрешено, доби нов прочит в контекста на търговския маркетинг. 

Нещо повече, експерти по сигурността и брокери съветват неофициално клиентите да не отказват новите стикери по автокаско, щом компаниите ги предлагат. Заради сигурността на автомобила и спестените главоболия на водача.  Така системата работи безотказно и дори нещо повече – надсмива се на закона.

Сега очакваме популацията на ловния сокол да се възстанови и да обърнем внимание на риса, мечката и други застрашени видове; Пътна помощ да се разрасне и да обхване целия ЕС, а БЧК да започне да предлага кръв и на другите съседни нам страни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив