Напитката трябва да се произвежда по традиционна технология, като брането се прави ръчно, а при преработката костилките, които може да са до 6%, се отделят
Троянската сливова ракия официално влезе в списъка на спиртните напитки с географско указание, става ясно от публикувана вчера заповед на Министерството на икономиката. За производството на напитката с легендарна слава може да се ползват суровини само от Троян и още шест села в региона, става ясно от документа. Сливовите насаждения, от които фирмата е получила право да вари сливовицата, са с обща площ 3991 декара, а плодовете трябва да бъдат от три сорта - „Обикновена домашна слива”, „Стенлей” и „Кюстендилска синя слива”. Общите захари в плодовете трябва да са между 10 и 14%, а в кашата месестата част трябва да е 91-92 на сто.
Напитката трябва да се произвежда по традиционна технология, като брането се прави ръчно, а при преработката костилките, които може да са до 6%, се отделят. Хубавата ракия става само от качествени сливи, категорични са майсторите от Троян. Според тях в каците за ракия задължително се слагат първите узрели плодове, капнали сами на земята. Напитка с по-висок градус става от добре узрели сливи. Златно правило е в кашата да няма зелени и сплути сливи, се казва в старите тапии с рецепти, запазени и до наши дни.
При съвременните условия обаче се изисква кашата да се транспортира до ферментационни резервоари, където се следи постоянно захарното съдържание и температурният режим, като температурата на на ферментацията не трябва да превишава 30 градуса.
Дестилатът се смесва с деминерализирана питейна вода, а получената ракия се обработва с танин и желатин по специална схема. В крайна сметка ракията отлежава само в дъбови бъчви, като срокът за стареене е най-малко три години.
Заповедта на икономическото министерство може да се обжалва в 14-дневен срок по реда на Административно-процесуалния кодекс. По данни на агростатистиката у нас има 5826 хектара сливови насаждения, а общото производство на сливи е 22 949 тона. Този овощен вид е на второ място по създаване на нови насаждения след орехите.
От сайта на МИЕТ става ясно, че досега са утвърдени осем гроздови ракии от плодовите освен троянската, с географско указание е също така и ловешката сливова.
Съвсем по европейски маниер, където предприятия отварят врати поне веднъж годишно, следващата събота и неделя троянският винпром ще проведе ден на отворените бутилки. Специалист от предприятието ще бъде екскурзовод за най-любопитните гости на фестивала на сливата. На място ще се дегустират четири различни сливови ракии, а посетителите над 18 години ще получат и подарък. Входът за винпрома е два лева, има и организиран транспорт от центъра на града.