29 Март 2024, 12:12 Днес (6) | Вчера (11)

За пета година връчиха наградите за пътна безопасност

11 Декември 2015 09:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 11 декември 2015, 09:32

Министър Лиляна Павлова призова пътната безопасност да стане национална кауза

Пътната безопасност трябва да бъде национална кауза, която да обедини всички в името на спасяването на човешкия живот и намаляване на броя на пострадалите при пътно-транспортни произшествия. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която бе сред официалните гости на Петите годишни награди за пътна безопасност на церемония, организирана от едноименната фондация. В словото си министър Павлова изказа своите благодарности към Българската асоциация на пострадали при катастрофи и фондацията за упоритостта и усилията, да стимулират, отличават и награждават всички полезни инициативи, борещи се с "войната по пътищата". "Убедена съм, че усилията на всички нас като институции, като граждани и родители са изключително важни, за да постигнем каузата, защото всеки живот е важен. Животът на нашите деца и бъдеще е в наши ръце", изтъкна министър Павлова. Тя напомни, че статистиката за последната година е много тревожна. При пътно-транспортни произшествия са загинали над  660 души, като над 500 от тях са млади хора до 25 години. Павлова пожела през 2016 г. статистиката да е в  посока на намаляване на загиналите и пострадалите при катастрофи, както в резултат на повишените мерки, така и в подобряване на културата на движение.

Фондация "Годишни награди за пътна безопасност" връчва награди в 6 категории. Тази година победителите са:

Инициативи от неправителствени организации
"Център за независим живот"
Камапния за обществена почтеност: "Не увреждай правилата!", насочена към широката общественост, и в частност към онези, които си позволяват да паркират на сини места, предназначени за хора с увреждания, но също така и към самите хора с увреждания, които по различни причини преотстъпват сините си карти за преференциално паркиране на роднини, близки и приятели.

"Транспортна индоор и аутдоор рекламна асоциация"
Национална кампания за безопасност на пътя чрез експресивни визии върху билбордове да се припомни, че отговорността за живота и сигурността е преди всичко лична.

Фондация "Безопасни улици от Валя"
Инициатива: "Глас към небесата" – благотворителен концерт в памет на загиналите на пътя, с основна цел превенция на пътно-транспортните произшествия и поклон пред паметта на убитите в тях.

Инициативи от централна и местни администрации
Агенция пътна инфраструктура
Проект: Интелигентна информационна система LIMA, която предоставя възможност за предаване на актуална информация към ползватели на републиканската пътна мрежа, използващи мобилни приложения с интернет и получаване на обратна информация от тях под формата на сигнали, коментари, мнения и други.

Инициативи от фирми
"Петрол" АД
Кампания: "Академия за отговорни шофьори", която привлича вниманието към минимално изискуемите правила за движение по пътищата.

Инициативи от детски градини и училища
ОДЗ "Червена шапчица" - гр. Септември
Инициатива: "Да запазим децата на пътя!”: Ммероприятия за формирне на начални практически умения за безопасното придвижване на децата като пешеходци и велосипедисти.

ОДЗ №7 "Слънчо" - гр. Пазарджик
Инициатива:"Да спрем войната по пътищата”: Съвместна дейност с КАT-ПП "Детски патрул-пътна полиция” да поставим децата в реална пътна обстановка.

ОДЗ №7 "Детелина" - гр. София
Образователен проект: "Клуб ”Малкият пешеходец": Издаване вестник.
Организиране на фото изложба на тема: "Малкият пешеходец".
Заключителен концерт с презентиране на постигнатите резултати.

Служители на пътна полиция с личен принос
Стоил Тилов - Пловдив
Стойчо Яковски - Пловдив

Публикация, предаване, журналист или медия
Мария Димитрова – Нова телевизия
Материал: "(БЕЗ) Опасно за живота” в две части: В предаването "(Без) Опасно за живота” е проведен експеримент, който пресъздава реални ситуации на пътя, които могат да се окажат много опасни, често дори фатални.

Организаторите връчиха и две специални награди
За дългогодишна дейност, свързана с пътната безопасност – на настоятелството на 14 СОУ "Ас. Златаров" - София, за провеждането на традиционен летен лагер за деца: "Дете с велосипед – безопасно се движи на пътя”, Черноморец. През 10-дневния период на Лятната академия всеки ден е наситен с инициативи по безопасност на движението.

Служител на БЧК - за личен принос в спасяването на човешки животи

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив