01 Май 2024, 04:59 Днес (0) | Вчера (13)

За последните четири години България е привлякла 5,7 млрд. евро инвестиции

31 Март 2005 13:48 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Предвид макроикономическите критерии от Лисабон, България постигна значителен напредък през последните години, въпреки забавянето на темповете на икономически растеж в рамките на ЕС. Това заяви днес заместник-министърът на икономиката Валентин Първанов

Той откри в хотел "Шератон" семинар на тема "България като бъдещ пазар за услуги в областта на планирането и консултациите", организиран от Посолството на Австрия в България и Австрийската Асоциация за планиране и консултации по експорта . На откриването присъства Херман Ортнер, търговски съветник на австрийското посолство.
През последните две години бяха представени редица мерки за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика, насочени към подобряване на бизнес климата, активизиране на диалога със социално икономическите партньори и насърчаване на предприемачеството и иновационната и развойна дейност.
Акцентът в доклада на г-н Първанов бяха чуждестранните преки инвестиции. За последните четири години България е привлякла 5,7 млрд. евро, което е 45% от общия им обем за периода 1992 -2003 г. За 2004 г. обемът на преките чуждестранни инвестиции е близо 2,0 млрд. евро.
От 2005 г. е предвидено намаляване на данък печалба от 19,5% на 15%; по-висока амортизационна норма за нови машини и съоръжения – 15%. България получи висока оценка от двете световни агенции Стандарт енд Пуърс и Фитч, за икономическата си стабилност, добрия ход на реформите и атрактивността си за инвеститорите.
Подобряването на бизнес средата чрез оптимизиране на съществуващите регулаторни режими (лицензионни, разрешителни и регистрационни) е основна предпоставка за облекчаване на условията за осъществяване на стопанска дейност, нарастване на икономическата активност и насърчаване на инвестициите. В ход са съответни промени в законите и подзаконовата нормативна уредба за изпълнението на одобрените от правителството препоръки за облекчаване и отпадане на 192 режима, като в процес на отпадане и облекчаване и вече отпаднали и облекчени са 158 режима или изпълнението е 82%.
Правителството предприе мерки за по-активно привличане на деловите среди в разработването на икономическата политика и в процеса на вземане на решения. За целта бяха създадени Съвет за икономически растеж, Съвместен консултативен съвет между Министерство на икономиката и бизнес организациите. В изпълнение на Комуникационната стратегия за присъединяване на България към ЕС са издадени няколко тематични информационни брошури за индустриалните сектори, които представляват наръчник за фирмите от съответните сектори при изпълнението на изискванията на ЕС. Съвместно с бизнес организациите се организират кръгли маси и семинари за отделните сектори и региони на страната.
Българското правителство ще продължи да подобрява условията за бизнес в страната и ще подкрепя и насърчава всички инициативи, които са в интерес на активизирането на търговско-икономическото сътрудничество между България и Австрия, заяви в заключение заместник-министър Първанов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив