03 Май 2024, 04:34 Днес (0) | Вчера (13)

За приватизация ще бъдат предложени 100% от акциите на ВМЗ-Сопот

23 Юни 2005 13:44 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Правителството прие стратегия за приватизацията на дружеството

За приватизация ще бъдат предложени 100% от акциите на “Вазовските машиностроителни заводи” ЕАД, Сопот. Това предвижда приетата от правителството стратегия за приватизация на дружеството. Целта е създаването на условия за прозрачна и икономически ефективна продажба на стратегически инвеститор, който ще осигури ефективно управление и развитие на дружеството.
ВМЗ-Сопот ще бъде продадено чрез двустепенен публично оповестен конкурс. До участие в процедурата ще бъдат допускани само стратегически инвеститори – юридически лица, които имат опит в една от областите : производство на военна продукция, търговия с военна продукция или утилизация на военна техника, приходите в една от тези дейности, за последните 3 финансови години – над 50 млн. евро и имат удостоверение за индустриална сигурност по смисъла на Закона за класифицираната информация.
Стратегическите инвеститори не могат да бъдат “офшорни дружества”. Те ще участват в приватизационната процедура пряко или чрез българско юридическо лице, регистрирано по Търговския закон, в което 100% от капитала се притежават пряко от стратегическия инвеститор.
Задължителните условия, които кандидат-купувачите трябва да приемат безусловно са: забрана за намаляване на акционерното участие от купувача във ВМЗ-Сопот под 51% от капитала за срок от 5 години от прехвърлянето на акциите, забрана за промяна на акционерното участие в дружеството-купувач за срок от 5 години от прехвърлянето на акциите, запазване на предмета на дейността на ВМЗ-Сопот, то редовно да изплаща и обслужва всички свои задължения, включително и тези, възникнали преди датата на прехвърляне на акциите,недопускане до ликвидация и обявяване на дружеството в несъстоятелност, както и други условия, гарантиращи държавния интерес.
Окончателните оферти на кандидат-купувачите ще бъдат оценявани въз основа на следните критериите: цена, инвестиционна програма и програма за трудова заетост. Предлаганата цена ще бъде с тежест 70%, а инвестиционната програма и трудовата заетост – по 15 на сто.
ВМЗ-Сопот е еднолично търговско дружество, което произвежда специална продукция. Капиталът му е 118 млн. лв. То притежава пълен лиценз за външнотърговска дейност и производство на оръжие. В него работят над 4 000 души. Приетата от правителството стратегия ще бъде внесена за приемане от Народното събрание.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив