03 Май 2024, 17:24 Днес (0) | Вчера (13)

Забавянето на плащания за предприятията трябва да се прекрати на 16 март

12 Март 2013 14:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2013, 14:51
Под лиценза на creativecommons

Директива на ЕС задължава държавните органи да извършат плащането за получени стоки и услуги в срок от 30 календарни дни или при извънредни обстоятелства – в срок от 60 дни

В срок до 16 март 2013 г. държавите членки от Европейския съюз ще трябва да интегрират в националните си законодателства преработената директива относно забавените плащания.Това стана благодарение на желанието на Европейската комисия да се сложи край на забавянето на плащанията към малките и средните предприятия, съобщиха от пресслужбата на институцията.

 

Директивата задължава държавните органи да извършат плащането за получени стоки и услуги в срок от 30 календарни дни или при извънредни обстоятелства – в срок от 60 дни. Дружествата следва да извършат плащане по получените от тях фактури в срок от 60 календарни дни, освен ако изрично е договорено друго и при условие че то не представлява явна злоупотреба по отношение на кредитора.

Причината за промените са, че ежедневно в цяла Европа десетки малки и средни предприятия изпадат в несъстоятелност заради неизвършени плащания по техни фактури. Това води до закриване на работни места и нереализиране на бизнес възможности, възпирайки ни по пътя към възобновен икономически растеж, припомнят от Брюксел.

В новите правила влиза още правото на предприятията да изискват лихва за забава на плащане и автоматично да получат минимална фиксирана сума от 40 евро като обезщетение за разходите по събиране на плащане. Те могат също така да оспорват пред националните си съдилища договорни условия и практики, които представляват явна злоупотреба.

Освен това държавите членки са длъжни да публикуват лихвените проценти за забава на плащане за информация на всички заинтересовани страни. При желание те могат да продължат да поддържат или да въвеждат в сила законови и подзаконови актове, чиито разпоредби са по-благоприятни за кредиторите от тези на директивата.

Новите мерки не са задължителни за предприятията, доколкото те получават правото да предприемат действия, но не и задължението за това. При определени обстоятелства дадено предприятие може да пожелае да удължи платежния срок с няколко дни или седмици, за да запази добрите търговски отношения със свой клиент.

Мерките обаче са задължителни за държавните органи. "Те следва да дават добър пример и да демонстрират своята надеждност и ефективност, като изпълняват договорните си задължения", заключват от Европейската комисия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив