28 Март 2024, 22:51 Днес (11) | Вчера (12)

Забраната за демонтиране на радиатори трябва да отпадне, обяви енергийният регулатор

20 Май 2015 17:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 май 2015, 15:26
Под лиценза на creativecommons

Всички ползватели на услугата топлоснабдяване трябва да могат да демонтират радиаторите си, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след обществено обсъждане на Общите условия на Топлофикация София, предаде БТА

В момента в Общите условия има текст, който противоречи на Закона за енергетиката, обясни представителят на националния омбудсман Стефан Мазнев. Той каза, че според Общите условия на столичната топлофикация при повече от две неплатени сметки топлофикационното дружество може да демонтира радиаторите на некоректния платец. В същото време в Закона за енергетиката е записано, че клиентите на топлофикация нямат право да демонтират отоплителните си уреди, дори и ако не желаят да ги ползват. Това може да накара някои клиенти умишлено да не плащат, за да могат да се освободят от радиаторите си, коментира Мазнев.

Боян Паунов от Топлофикация София посочи, че така или иначе до демонтиране на отоплителни уреди не се стига и че европейската практика е да не се пристъпва към демонтиране на уреди.

Според Мазнев обаче трябва да има промяна в Закона за енергетиката и да се предостави право на всеки клиент на топлофикационно дружество да демонтира радиаторите си, а не само това да се предвижда за некоректните клиенти.

След като КЕВР изслуша становищата на КЗК и на омбудсмана, които считат, че трябва да отпадне забраната за свалянето на отоплителните тела, КЕВР реши да изпрати в Народното събрание тези становища, тъй като текста за забраната е в Закона за енергетиката, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.

За мен решение може да се намери чрез промяна в текста на закона и ние ще предоставим на Народно събрание тези становища с мотивите към тях, защото си заслужава то да се произнесе по този казус, заяви Иванов.

Стефан Мазнев посочи, че има много подадени жалби в омбудсмана срещу невъзможността клиентите да демонтират радиаторите. Множество жалби са подадени и срещу дългите срокове, през които през летните месеци клиентите са оставени без топла вода. След като в общите условия се говори за непрекъсваемост на услугата, как може да няма топла вода по един месец, коментира председателят на омбудсмана и заяви, че на този въпрос също трябва да бъде намерено решение.

На 29 май на закрито заседание КЕВР ще вземе решение за приемането на общите условия на "Топлофикация София".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив