07 Октомври 2024, 10:22 Днес (0) | Вчера (0)

Завършен икономически и паричен съюз и обща хазна на еврозоната ще има до 2025 г.

21 Октомври 2015 17:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 октомври 2015, 17:27
Под лиценза на creativecommons

Европейската комисия днес представи плана си за завършване на Икономическия и паричен съюз (EMU) на еврозоната

Валутният съюз ще има единно представителство на еврозоната в рамките на Международния валутен фонд (МВФ) и нови национални органи – бордове за конкурентоспособност, които да контролират покриването на критериите за финансова дисциплина от страна на държавите членки. Отделна централна структура - Европейски фискален борд ще има съветнически функции за цялата еврозона.

В стратегията фигурира и създаването на Европейска схема за гарантиране на влоговете.

Единното представителство във външни организации (като МВФ) ще бъде в лицето на председателя на еврогрупата, което според Брюксел ще позволи на държавите от валутния съюз "да говорят с един глас". В момента начело на групата на финансовите министри на държави членки в еврозоната за втори мандат е холандския финансов министър Йерун Дейселблум.

Европейската схема за гарантиране на влоговете от своя страна след да "създаде по-европейска система, която да не зависи от джобовете на правителствата".

"Това ще позволи на гражданите да са сигурни за безопасността на депозитите си, независимо от географската си локация", пише ЕК.

Националните бордове за конкурентоспособност ще работят за по-стриктното прилагане на европейското законодателство в сферата на фискалната дисциплина, възможните отклонения от поставените бюджетни и макроикономически цели и предвидените санкции. Става дума за законодателните актове, известни като "пакет от шест" и "пакет от две".

Централният фискален борд от своя страна ще ръководи курса на еврозоната в нейната цялост и ще си сътрудничи с националните офиси. Той ще бъде независим, ще се състои от петима експерти и ще се помещава в Европейската комисия.

Изпълнението на плана ще се състои в три стъпки – до 2017 г Брюксел ще подобрява прилагането на съществуващите политики, като след това ще постави конкретни задължителни законообвързващи показатели за конвергенция, които трябва да бъдат спазвани от евро държавите. В същото време ще бъде установена и обща хазна на еврозоната. Последният етап е окончателното завършване на всички стъпки от стратегията до 2025 г.

Бяла книга с необходимите закони за втората фаза от плана за Икономическия и паричен съюз ще бъде изготвена през пролетта на 2017 г.

"Дисбалансите в икономическото представяне в рамките на еврозоната са значителни. С 18 млн безработни европейци и голям брой хора в обществата, изложени на рисковете от социално изключване, трябва да се направи повече, за да се върне еврото към стабилната си структура", коментира Европейската комисия в съобщение до медиите.

"Европейския Икономически и паричен съюз има нужда от здрави основи, не на последно място да бъде устойчив на бъдещи шокове и да може да се справи с предстоящите глобални предизвикателства. Ние вече имаме правилата, трябва да започнем да ги спазваме по-добре", заяви зам.-председателят на Европейската комисия, отговорен за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив