30 Април 2024, 14:18 Днес (6) | Вчера (10)

Загубите на застрахователите от горските пожари в Канада може да достигнат $1,5 млрд.

25 Август 2023 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 август 2023, 10:15

По-големите и по-чести щети, свързани с времето, ще продължат да повишават цените на имуществените застраховки в близко бъдеще

Застрахователните загуби, свързани с горските пожари в Канада, ще достигнат между 700 милиарда и 1,5 милиарда долара през третото тримесечие, но ще останат управляеми за застрахователите. Тази година горските пожари бяха особено масивни, засягайки повечето канадски провинции. До момента са изгорели 14 милиона хектара земя, изчислява глобалната агенция за кредитен рейтинг DBRS Morningstar. Оттам не очакват съществуващите горски пожари да окажат пряко въздействие върху кредитните рейтинги на компаниите, въпреки че "един много предизвикателен сезон може допълнително да натежи върху резултатите на P&C застрахователите през третото тримесечие на 2023 г., особено ако пожарите засегнат силно населени региони, икономически центрове или критична инфраструктура". "Въпреки че горските пожари често не причиняват големи катастрофални загуби, те могат да доведат до големи искове за щети или пълна загуба на имущество и оборудване, както и до други нетни увеличения на разходите за живот след задължителна евакуация и потенциална загуба на доход за застрахованите предприятия в засегнатия район", казва Надя Дреф, ръководител на канадския застрахователен отдел на DBRS Morningstar. По-големите и по-чести щети, свързани с времето, ще продължат да повишават цените на имуществените застраховки в близко бъдеще. Когато природното бедствие е изключително мащабно, презастраховането покрива значителна част от загубата, понякога достигайки 90% от обезщетенията за особено скъпо бедствие. Въпреки това, в ситуации с множество застрахователни събития сумите за презастрахователно възстановяване обикновено са по-ниски. Това е така, защото застрахователят е отговорен за покриването на първоначалните загуби, докато достигнат достатъчно висока стойност, за да влезе в сила презастраховането. Тъй като пожарите се приближават до градските райони, изискващи евакуация, застрахователите участват активно в предоставянето на помощ на засегнатите жители и обработката на входящи искове.
DBRS обаче подчерта, че рентабилността на канадските застрахователи остава висока. Команиите Intact Financial Corporation, Fairfax Financial Holdings, Definity Financial Corporation и Trisura Group Ltd отчетоха печалби за тримесечието със силно цялостно представяне.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив