29 Март 2024, 02:32 Днес (0) | Вчера (11)

Загубите от безредиците в Южна Африка вече надхвърлят $1 млрд.

29 Юли 2021 11:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юли 2021, 10:45

Застрахователните искове след едноседмичните безредици се оценяват на над $690 милиона само до момента, но по-ясна картина ще има след поне 2 месеца

Застрахователните искове на компаниите, засегнати от гражданските вълнения в Южна Африка, вече възлизат на 10 млрд. южноафрикански ранда ($692 млн.). Това съобщиха от държавната компания Sasria, която единствена покрива специални рискове, включително и риска политическо насилие. Вълненията започнаха в провинция Квазулу-Натал на 9 юли, когато поддръжниците на бившия държавен глава Джейкъб Зума, който беше затворен на 8 юли, блокираха основни пътни артерии. Те обявиха началото на кампанията "Свобода за Зума" за предсрочното му освобождаване и призоваха населението на страната да се присъедини към протестите. Демонстрациите прераснаха в големи бунтове. От 10 юли започнаха грабежи в провинция Гаутенг, която включва Йоханесбург и Претория. Останалата част от страната остана спокойна. Броят на жертвите от безредиците и мародерството в Южна Африка достигна 276 души. Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса заяви, че 161 търговски центъра и магазини, 11 склада, осем фабрики и 161 магазина за алкохол са ограбени и повредени.  Увредена беше и основна инфраструктура, като телекомуникационни кули.

Държаният застраховател Sasria SOC Ltd бе създаден през 1974 г., след като частните компании в страната спряха да поемат рискове, свързани с политическото насилие по време на апартейда. Управляващият директор на дружеството Седрик Масондо подчерта, че вътрешните системи на компанията са подготвени да реагират с необходимата гъвкавост за покриване на щетите. Основните искове идват от физически лица и малки предприятия. Тече и спешно оценяване на загубите. Въпреки това все още е опасно да се пътува до някои от горещите точки, така че окончателното оценяване на загубите ще отнеме време, най-малко още поне 2 месеца. Седрик Масондо прогнозира, че исковете от гражданските размирици ще се увеличат до 12 млрд. и повече ранда. Ако това стане, недоволството ще се превърне в най-значимото застрахователно събитие от основаването на Sasria досега. Компанията има презастрахователно покритие, но покрива щети само до прага от 500 хил. ранда. С други думи, по-малките компании вероятно ще получат пълно покритие на своите загуби, докато по-големите ще трябва да поемат сами останалите загуби над този лимит. Много от малките, средните и микропредприятията в Южна Африка изобщо не са застраховани, което усложнява всички опити за възстановяване. Първите оценки, събрани от бизнес асоциации, показват, че общите загуби може да достигнат 20 млрд. ранда ($1,35 млрд.). Икономисти предупреждават, че косвените разходи могат да бъдат дори по-високи.

Водещото общозастрахователно дружество в Южна Африка Santam заяви, че мародерствата със сигурност ще повлияят на разходите за застраховане и ще подкопаят сериозно доверието на инвеститорите в Южна Африка. "Santam има малко участие в програмата за презастраховане на Sasria. Твърде рано е да се определя количествено всяка потенциална експозиция на това участие, докато не бъдат получени първите ясни прогнози за загубите", посочват от Santam.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив