29 Март 2024, 15:09 Днес (10) | Вчера (11)

Задълбочаваме икономическите си отношения с Иран

11 Юли 2016 15:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 юли 2016, 16:21

Подписваме междуправителствена спогодба за взаимна административна помощ

България и Ислямска република Иран ще работят за задълбочаване на икономическите си отношения и синхронизиране на действията срещу данъчните и митническите измами. За това се разбраха министърът на финансите Владислав Горанов и иранският министър на икономическите въпроси и финансите Али Тайебния на среща в културно-историческия комплекс "Саадабад" в Техеран.

Иранският икономически и финансов министър Али Тайебния постави въпроса за засилване на сътрудничеството между България и Иран в областта на финансите и банковото дело, с акцент върху активизиране на междубанковите контакти.

По думите на Тайебния, това ще улесни търговските взаимоотношения между двете държави и ще даде импулс за цялостно развитие на икономическите им връзки.

Българският финансов министър Владислав Горанов посочи, че отношенията между търговските банки не са обект на пряка държавна намеса, но правителството на Бойко Борисов е готово да сътрудничи с всички легални средства за развитието на контактите между икономическите субекти от българска и иранска страна. "България е заинтересована да развиваме с бързи темпове търговските и финансовите си отношения с Иран, защото след отпадането на икономическите санкции, пред нас се открива възможността да намерим нови пазари за българския бизнес. Паралелно с това можем да предложим добри условия за ирански инвестиции на територията на Европейския съюз", заяви Владислав Горанов.

По думите му, двете страни вече са поставили добро начало на реактивизиране на икономическите си отношения, изразяваща се в обмяна на информация и ноу-хау.

Министър Горанов изрази задоволството си от доброто ниво на българо-иранските отношения в областта на митническото сътрудничество и борбата с митническите и данъчните престъпления. Двамата финансови министри се обединиха около добрия ефект, който би имало подписването на междуправителствена спогодба за взаимна административна помощ за правилното прилагане на митническото законодателство и за предотвратяване, разследване и борба с митническите нарушения. Горанов и Тайебния изразиха увереност, че това ще бъде направено в близките месеци и ще подпомогне усилията на двете правителства за подобряване на събираемостта на бюджетните приходи.

В заключение Владислав Горанов и Али Тайебния коментираха потенциалната възможност за размяна на експертни делегации между финансовите министерства на България и Иран, които в бъдеще да съдействат за отстраняване на трудностите в икономическите отношения между двете страни, както и да обменят опит по отношение на ключови държавни функции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив