12 Май 2024, 06:14 Днес (0) | Вчера (0)

Задължиха брокерите да имат застраховка „Професионална отговорност“, валидна за територията на Евросъюза

01 Декември 2005 14:01 INSMARKET по статията работи: 2
A+ A-

Посредниците ще трябва да създадат специални клиентски сметки или да поддържат поне 30 000 лв. собствени средства

Застрахователният брокер ще бъде длъжен да гарантира прехвърлянето на платените на него премии предназначени за застрахователите и съответно на предназначените за клиентите обезщетения по един от следните начини:
1. като поддържа постоянно собствени средства в размер на 4% от общата сума на застрахователните премии по сключените с неговото посредничество полици, но не по-малко от 30 000 лева;
2. като създаде специална клиентска сметка, по която да се превеждат премиите за застрахователите и обезщетенията за потребителите.
Това решиха народните представители, които продължават обсъждането на второ четене на проектокодекса за застраховането.
Парите в клиентската сметка на брокера не са част от негово имущество и не подлежат на запориране, гласуваха още депутатите. Те приеха и текста, който задължава брокерите да поддържат постоянно задължителна застраховка „Професионална отговорност“, валидна за цялата територия на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Полицата ще покрива отговорността за вреди, настъпили на територията на държава членка на ЕС, причинени от виновно действие или бездействие на брокера при неговата дейност. Минималната застрахователна сума по тази задължителна застраховка ще е 2 млн. лв. за всяко застрахователно събитие и 3 млн. лв. за всички събития за една година. Полицата ще покрива и отговорността за вреди, причинени от случители на брокера.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Лудост? А може би съзнателно отвяряне на входната врата за брокери от Европейското семейство и затварянето й за нашите родни братя брокери.
#1 | от Малкото брокерче | преди
Отварянето на "входната врата" е не може би съзнателно, а съвсем съзнателно!За "нашите родни братя брокери" не се затваря никаква врата, но най-напред ще стане влизането, пък после - който иска ( и може ), да излиза!Такава е далаверата.
#2 | от Георги Бакалов | преди
Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив