26 Април 2024, 21:38 Днес (11) | Вчера (14)

Закон за храните до края на годината

12 Април 2017 09:10 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 април 2017, 09:10

Подготвя се комуникационна стратегия за здравословното хранене, обяви Десислава Танева

До края на годината трябва да бъде приет изцяло новият закон за храните. Това обяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на земеделието Десислава Танева по време на дискусията "Да! На българските храни". Нормативният акт ще е един от първите закони, които ще внесем в новия парламент, като той дори вече има готова изготвена оценка за въздействие, обясни Танева. Така тя отговори на въпросите на бизнеса, който с нетърпение очаква влизането в сила на новия нормативен акт. Той бе подготвен и внесен още в 43-тото Народно събрание, но депутатите не успяха да го гласуват, пише в. Стандарт.

В Закона за храните няма да има протекционизъм, а чрез пазарни мерки ще се опитаме да повишим културата и информирания избор на българските потребители, обясни Танева. Тя заяви, че в момента големите компании имат повече възможности да рекламират своите стоки, които невинаги са здравословни и полезни. И посочи, че има нужда от бързо израстване на маркетинговата компетенция на родните производители, за да достигнат те нивата на чуждите компании, които са имали време да развиват тези компетенции. Затова и държавата ще се опита с общи усилия да ги подпомогне, включително и чрез приемане на комуникационната стратегия. Страната ни подготвя съвместна програма на родните производители и веригите и ще отпусне държавна помощ за производителите, които ще я реализират, обясни Танева. Но подчерта още веднъж, че това в никакъв случай не може да се счита за протекционизъм, а за пазарни мерки, насочени към производителите и потребителите, които да имат възможност да направят информиран избор.

Танева обяви още, че се предвижда запазване на данъчното облагане, като все пак ще има нови правила за обратно начисляване на ДДС не само за зърното, но и за плодовете и зеленчуците. Ако ГЕРБ влезе в реално управление, ще направи всичко възможно за коригиране цената на газа надолу, така че поскъпването на енергийните ресурси да не засегне толкова много цените на стоките. Ще бъдат продължени и проекти, които са били временно замразени. Като например изграждането на национално предприятие за противоградова защита, въпреки че служебният кабинет "Герджиков" не е направил нужното и може да има известно закъснение. Все пак се очаква защитата на земеделските ни площи да стартира още на 1 януари 2018 година.
По-късно Десислава Танева написа във Фейсбук, че служебното Министерство на земеделието е на път да вземе грешно решение, което ще ощети бг производителите. Според нея измененията на Наредбата за училищно хранене, които ще бъдат внесени днес в МС, ще премахнат привилегията на родните производители да доставят прясна и сезонна храна на учениците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив