06 Май 2024, 23:18 Днес (0) | Вчера (1)

Законът за лечебните заведения влиза на второ четене в здравната комисия от днес

01 Септември 2015 10:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 септември 2015, 09:35
Под лиценза на creativecommons

Законопроектът беше приет на първо четене в пленарната зала в средата на юли

Комисията по здравеопазването в Народното събрание започва ударно след ваканцията с три последователни заседания, посветени на Закона за лечебните заведения - във вторник, в сряда и в четвъртък. Амбицията на председателя на комисията Даниела Дариткова е в рамките на тази седмица законопроектът да се изчете и одобри от ресорните депутати на второ четене, за да може да премине по-бързо към окончателно гласуване и в пленарната зала.

Законопроектът беше приет на първо четене в пленарната зала в средата на юли. Тогава министърът на здравеопазването Петър Москов понесе критики за идеята си да се позволи приватизацията на държавни болници, която отпадна по настояване на премиера Бойко Борисов още преди документът да влезе в залата. Спорове имаше и около обединяването на лечебните заведения в консорциуми, изграждането на Национална здравна карта, по която да се определя от какви и колко лечебни заведения има нужда във всеки район, също и за въвеждането на задължителна акредитация за болниците. 

Между първо и второ четене от ГЕРБ и останалите парламентарни групи внесоха предложения да отпаднат част от поправките, за което Петър Москов коментира, че "не намира сериозни разминавания с основните идеи на реформата" и не би нарекъл предложенията "изпитание за коалицията". Освен приватизацията и сливанията на болници и лечебни центрове, от ГЕРБ настояват да отпадне идеята за задължително акредитиране на лечебни заведения, както и да остане изискването към директорите на болници да имат квалификация по здравен мениджмънт.

След Закона за здравното осигуряване, Законът за лечебните заведения е вторият основен документ в плана за реформа на министъра на здравеопазването. Следват законите за лекарствата и за здравето, които ще очертаят изцяло нормативната основа на реформата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив