12 Май 2024, 12:56 Днес (0) | Вчера (0)

Законът задължава КЗК да не разкрива информация, посочена като търговска тайна

01 Декември 2005 13:59 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Не съществуват данни, изчерпателно обявени от закона за производствена или търговска тайна

Комисията за защита на конкуренцията, при осъществяване на своята дейност, се ръководи от принципите на законност, откритост, достъпност, отговорност и координация, както и в съответствие с Конституцията и нормативните актове. В духа на тези законоустановени принципи и в съответствие с разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията и Закона за държавните помощи, КЗК осигурява достъп до информация, дефинирана като обществена по смисъла на Закона за достъп до обществена информация. Във връзка с това КЗК изпълнява задълженията си за достъп до обществена информация, като публикува всички свои решения и становища на Интернет страницата си и/или в изрично предвидените случаи в Държавен вестник. Следва да се отбележи, че достъп до събраните по административното производство материали след приключване на разследването или проучването имат само страните по същото съгласно разпоредбата на чл. 51, ал. 5 от ЗЗК. КЗК не може да оповестява публично съдържанието на тези материали, тъй като те са събрани в процеса на конкретно проучване и могат да се използват само за целите на това проучване.
  От друга страна съществува специалната разпоредба на чл. 51, ал. 3 от ЗЗК, съгласно която всички факти и обстоятелства, събрани по време на разследването или проучването не могат да бъдат разгласявани ако представляват тайна по смисъла на ЗЗК. Производствена или търговска тайна са факти, информация, решения и данни, свързани със стопанска дейност, чието запазване в тайна е в интерес на правоимащите, за което те са взели необходимите мерки. Ограничение на достъпа до обществена информация е предвидено и в чл. 17, ал. 2 ЗДОИ, видно от който информацията, която представлява търговска тайна или чието предоставяне или разпространяване би довело до нелоялна конкуренция между търговци не подлежи на предоставяне.
 Задължението на административните органи и в частност КЗК да опазват производствената или търговска тайна, станала им известна при или по повод изпълнението на функциите им се подкрепя и от константната практика на Върховния административен съд (решение № 7558/2005 г. на ВАС, решение № 8713/2005 г. на ВАС и др.).
 В случай на конкуренция на права, правото на страните в административното производство на достъп до доказателствата, представени от останалите участници следва да отстъпи пред правото им да защитят търговските и производствените си тайни от нежеланото им узнаване от конкурентите.
 Не съществуват данни,  изчерпателно обявени от закона за производствена или търговска тайна.  Тези данни са строго специфични за всеки правоимащ и освен че трябва да са обявени изрично за такива от него, той трябва да е взел и необходимите мерки за запазването им, включително чрез посочването на тази информация като тайна пред КЗК.
 Разкриването на информация, посочена като производствена, търговска или друга защитена тайна би представлявало нарушение на установени със закон задължения на КЗК. В тези случаи Комисията е обвързана с претенцията на лицата за опазване на предоставена от тях конфиденциална информация.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив