20 Май 2024, 09:04 Днес (1) | Вчера (0)

Заловиха измамник, представял се за високопоставени държавни лица

24 Ноември 2005 16:41 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Той използвал имената им, за да получи парични средства и други облаги от големи държавни, частни фирми и болнични заведения

Измамник, злоупотребил с имената на вицепремиера г-жа Емел Етел, на председателя на Агенцията за закрила на детето г-жа Ширин Местан и на депутатката от НДСВ г-жа Весела Драганова, е задържан вчера в София от служители на Направление “Криминална полиция”- ДНСП, съобщиха от МВР.
25-годишният Селяйдин Селимов е от Шумен. Той използвал имената на г-жа Местан и на вицепремиера г-жа Емел Етем, за да получи парични средства и други облаги от големи държавни, частни фирми и болнични заведения. В хода на разследването е установено, че е автор на множество измами на територията на цялата страна.
Селяйдин Селимов изработил строен модел за действие – свързвал се с избраната от него фирма или организация  по мобилен телефон, установявал контакт с тях и преминавал към същината на въпроса – дарение на парична сума за лечение на болни деца. По този начин, с името на г-жа Местан той се  свързал с Центъра по Хигиена- София, Електроразпределение ЕАД, Летище Бургас, с председателя на Агенцията за държавен резерв и фирма “Терем” ЕАД София.  В края на юли измамникът се е обадил и в столична болница и помолил 22-годишен младеж да бъде приет за изследване, а на 1 август самият той влязъл там. През цялото време афиширал пред лекарите “познанствата си” с г-жа Местан – по негови думи тя му плащала квартира и издръжка за обучението му като студент по право. Докато лежал в болницата, той успял по същия начин да се свърже с “Терем” ЕАД, да получи 100 лева помощ за болно дете и да излъже лекарите, че председателят на Агенцията за закрила на детето ще дари на болницата 20 000 лева. За достоверност той се заинтересувал от нуждите на заведението и каква апаратура биха могли да закупят за тази сума. Оставяйки телефони за връзка с г-жа Местан, той побързал да изчезне оттам,  без да уведоми лекуващия екип. Малко по-късно лекарите установили измамата -  на оставените им телефонни номера не отговарял никой.
По подобен начин измамникът действал и с изпълнителния директор на друга известна столична фирма, откъдето получил 500 лева помощ за малтретирано момче. Този път той се обадил по телефона и казал, че се обажда от кабинета на г-жа Емел Етем. По предварителни данни на разследването, по подобен начин Селимов опитал да измами и ръководството на ТЕЦ Марица Изток, Главно Управление “Пътища” и ГУСВ.
Срещу Селяйдин Селимов се водят множество дознания в цялата страна, уточняват от ДНСП. През 2003 година в Разград той се свързал с директора на Спешна помощ в града и представяйки се за г-жа Емел Етем отново поискал средства. Пак в Разград, но през април тази година, Селимов се е опитал да измами и ръководителя на “Водоснабдяване Дунав”, като този път се представил за г-жа Весела Драганова.
Селимов е с две присъди от 2003 и 2004 година, за измами.
Той е задържан за 24 часа и ще му бъде поискана мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив