19 Април 2024, 23:51 Днес (10) | Вчера (11)

Заложните къщи в Италия преживяват ренесанс

22 Август 2012 15:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 август 2012, 15:59
pawnplex.com

Масовото разпространение на заложните къщи, чийто годишен оборот се оценява на 7 милиарда евро, обаче, е очевиден знак за това, че животът на милиони италианци се е променил към по-лошо

В притиснатата от икономическата криза Италия има една сфера, която процъфтява. Изкупуването на злато от хора, отчаяно нуждаещи се от пари, за да свържат двата края, се е превърнало в един от малкото бързо разрастващи се бизнес отрасли, разказва агенция "Ройтерс".

 

Централните части на италианските градове са белязани от фалитите на традиционните магазини, чиито табели са заменени с такива, на които пише "Изкупувам злато".

През последните две години броят на този тип магазинчета се е увеличил четири пъти, става ясно от информация на независимия италиански институт за политически, икономически и социални изследвания Eurispes. Ръстът на тази индустрия е "много добър показател за степента на затруднение на хората", смята председателят на института Джан Мария Фара.

"Бизнесът върви много добре, наистина можеш да почувстваш кризата", споделя Алексия Меси, която работи в Oro Change в северната част на Рим. Веригата отворила първия си магазин преди пет години, а днес има вече цели седем в столицата.

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони, който се оттегли от поста миналия ноември под натиска на ескалиращата дългова криза, обичаше да твърди, че щом ресторантите са все още пълни и щом италианците си купуват все толкова електронни джаджи, колкото обикновено, няма сериозни доказателства за спад в третата по големина икономика на еврозоната.

Масовото разпространение на заложните къщи, чийто годишен оборот се оценява на 7 милиарда евро, обаче, е очевиден знак за това, че животът на милиони италианци се е променил към по-лошо, отбелязва "Ройтерс".

В страната има 28 000 пункта за изкупуване на злато според депутата от десницата Джани Манкузо. Той и още петима негови колеги представиха миналия месец в парламента искане към правителството за стриктна регулация на сектора. Законодателният орган разглежда доказателства за това, че индустрията се превзема от мафиотски групировки. В последно време например в няколко престрелки в Рим бяха замесени собственици на заложни къщи.

Някои от магазините за изкупуване на злато съществуват само по няколко седмици, преди да продадат лицензите си и да изчезнат. Това затруднява сериозно противодействието срещу прането на пари и възпрепятстването на печалбата от крадени стоки.

Проучване на Eurispes показва, че през 2011 г. 8% от италианците са продали свои вещи.

Този тип магазини "буквално са поели функцията на банките" като източник на финансиране на италианските семейства, тъй като засегнатите от кризата банкови институции отпускат кредити все по-неохотно.

Според конфедерацията на собствениците на магазини Confcommercio тази година потреблението ще спадне до нива, които не са достигани от Втората световна война насам. Показателно е, че италианците избягват дори рекордните летни намаления, като продажбите за месец юли са с 25% по-ниски от тези преди година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив