24 Април 2024, 10:05 Днес (3) | Вчера (6)

Зам.-министър Ангел Попов: Гледаме изключително сериозно на пътната безопасност

05 Октомври 2017 17:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 октомври 2017, 19:37

Подготвя се проект за интегриране на софтуер за контрол, обработка и съхранение на данните от техническите прегледи

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията гледа изключително сериозно на разрешаването на проблема с пътната безопасност. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на конференцията по пътна безопасност "Мирен договор за българските пътища”. По думите му, увеличаващият се брой на жертвите и пострадалите при катастрофи е сериозна задача, която трябва да бъде решена по категоричен начин.

Заместник-министър Ангел Попов заяви, че България разполага с една от най-съвременните електронни системи за контрол на теоретичните изпити и към момента няма данни за допуснати злоупотреби. Той съобщи, че се правят единични опити за заобикаляне на системата от хора, които се явяват с фалшиви лични карти, за да вземат изпита на други кандидати, като до сега имаме около 26 такива случая и всичките са предадени на органите на МВР. Работим и по затягането на контрола при практическите изпити и обучението на кандидатите за водачи, чрез въвеждането на съвременни технологии и системи, допълни още той.

Заместник-министърът обяви, че се подготвя проект за интегриране на софтуер за контрол, обработка и съхранение на данните от техническите прегледи. Той ще дава възможност за прехвърляне в реално време на стойностите от уредите на техническите пунктове към Централизирана информационна система. Тя автоматично ще определя валидността на прегледа, което ще подобри контрола и работата на служителите в пунктовете.

По отношение на постигането на по-добра успеваемост на проверките на пътя заместник-министър Ангел Попов каза, че се работи по проект за въвеждането на електронна система. Тя ще има автоматизирана възможност за разпознаване на регистрационните номера, извършване на бързи справки, издаване на наказателните постановления на български и на чужд език; проверка на дигиталните тахографски карти в системата Tachonet; водене на отчетност за осъществените проверки и други функционалности.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив