19 Април 2024, 17:51 Днес (10) | Вчера (11)

Замразяването на възрастта за пенсиониране = ниски пенсии, според експерти

25 Ноември 2013 11:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2013, 11:03
Под лиценза на creativecommons

Идеята пенсионната възраст да се замрази за година или дори за повече ще доведе до по-ниски пенсии и до огромна дупка в бюджета на НОИ

Такъв коментар направиха бившият социален министър Иван Нейков и бившият управител на Осигурителния институт Йордан Христосков пред bTV.

От БСП настояват за по-дълго отлагане на увеличението на възрастта за пенсиониране, а от ДПС вече дадоха заявка, че са склонни да подкрепят подобно предложение. "Това е все едно ни казват: "Аз много те обичам и затова ти намалявам възрастта за пенсиониране. Няма значение, че това означава, че така се гарантира ниската пенсия. Затова смятам, че това е грях", заяви Иван Нейков.

Той обяви, че обединените закони, в които се предвиждат тези промени и които вече са минали през комисии, изобщо не предвиждат срок на замразяването. "Истината е още по-тежка - ние отиваме на намаляване на пенсионната възраст", каза Нейков.

Христосков подкрепи мнението му, като допълни, че предложения като това влизат в рамките на популизма. Според него е необходимо да се върне доверието в осигурителната система, тъй като с тези действия тя се подкопава.

Според двамата експерти пенсионерите са конкуренция на младите на пазара на труда. Много по-вероятно е млад пенсионер с ниска пенсия да се върне обратно на пазара на труда, а той би бил по-интересен за работодателя, защото е по-лоялен и с по-голям опит, смята Нейков.

Друг проблем, около който се обединиха икономистите, бе този за загубата на работа малко преди пенсия и трудността да се намери нова. "Тук е работата и на парламента, и на правителството да се помогне на тези хора, които имат затруднения в намирането на работата. Вместо това ние казваме: "Ние няма да ви помогнем да си намерите работа, просто ще ви пенсионираме". Това е улица без изход, заблуждава хората. Може много повече да бъде направено за тези хора, на които не им стига малко", каза още Иван Нейков.

Христосков даде за пример страни от ЕС, които са предвидили помощи за безработица преди пенсиониране. Тя се дава в продължение на две години и се спира, ако конкретният човек започне нова работа.

По думите на Нейков в обществото продължава да се насажда мнението, че пенсионерът е аутсайдер. В подкрепа на тезата си, че възрастта за пенсиониране трябва да се увеличава, той даде за пример споделеното работно място. При него по-възрастният служител, който е изгубил голяма част от физическия си капацитет, може да работи 4 часа нормалната си работата, а в останалите 4 - да предава уменията си на младия си наследник на мястото. "Това го има, практика е, защо не го правим? Вместо да го направим казваме: "Ние ви пенсионираме по-рано", заяви Нейков.

Йордан Христосков обясни простата математика според него, която се отнася до продължителността на живота и времето, в което се получава пенсия: "Един мъж, който е навършил пенсионна възраст, получава 18-19 години пенсия след това, жената - 20-21 години. Заблуждават се хората от статистиката. Ако това е истина, че хората живеят до 60 години, навън не трябва да има възрастни хора".

Според него трудовият живот трябва да бъде два пъти по-дълъг от времето за пенсия и когато се вдига очакваната продължителност на живот, с толкова да се вдига и възрастта за пенсията. "Това би трябвало да става автоматично и политиците да стоят далече от пенсионната система", смята той.

"Отново се използва пенсионната система с чисто политически цели, опит да се купят гласове. Никой от вносителите не е направил разчети до какво ще доведат тези мерки. Дупката в НОИ бюджета ще бъде огромна, това е резултатът", категоричен бе Нейков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив