28 Март 2024, 14:58 Днес (8) | Вчера (12)

Започва Европейският месец на киберсигурността

01 Октомври 2020 12:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 октомври 2020, 12:18

Мотото на кампанията тази година е „Помисли, преди да кликнеш”

За осма поредна година, през октомври, започва Европейският месец на киберсигурността (ECSM), чиято цел е популяризирането на сигурността в интернет сред гражданите на ЕС. Годишната информационна кампания в областта на киберсигурността се координира от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и Европейската комисия. Тя се ползва с подкрепата на държавите членки и на над 300 партньори от различни отрасли. Държавна агенция "Електронно управление" ще участва в свързани събития. Мотото на тазгодишната кампания е "Помисли, преди да кликнеш". Призивът е за внимателно използване на интернет, с акцент върху проблемите на сигурността във все по-цифровото ни ежедневие, особено в условията на пандемията от COVID-19. Тази година вниманието е насочено към различни теми на киберсигурността, които ще помагат на потребителите да разпознават киберзаплахите и да се подготвят за тях.

Първата тема - "Кибер измами", анализира настоящи и потенциални киберзаплахи. Проявите ще се съсредоточат върху т.нар. фишинг, проникването в служебната електронна поща и измамите при пазаруване онлайн. Целта на тази тема е да насърчи потребителите да се запознаят по-отблизо с кибер измамите, които ги застрашават при работа онлайн или при използване на интернет за лични цели.

На втората тема - "Цифрови умения", ще бъдат посветени множество образователни дейности за масово популяризиране на информационната сигурност. Тя обхваща въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот и електронните комуникации, като защитата на личните данни, кибертормоза и киберпреследването. Сесиите ще информират за необходимостта от поддържане на киберхигиена и изграждане на добри навици онлайн.


Всяка година Европейският месец на киберсигурността обединява европейците около темата за борбата с киберзаплахите под мотото "Киберсигурността е споделена отговорност".
Изпълнителният заместник-председател с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера" Маргрете Вестегер заяви: "В нашето ежедневие и стопански живот ние сме все по-зависими от цифровите технологии и затова е нужно да осъзнаем, че киберсигурността засяга всички ни. Важно е да си изградим рефлекс да осигуряваме възможно най-високо и съвременно равнище на сигурност във всички жизненоважни отрасли на икономиката и обществото".

Заместник-председателят Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския ни начин на живот, споделя: "Европейският месец на киберсигурността има за цел да се запознаем по-отблизо с въпросите на киберсигурността и с текущото положение при киберзаплахите.  Сега е моментът да си напомним, че можем лесно да подобрим собствената си киберсигурност, като развием някои добри цифрови навици. Киберсигурността е от съществено значение за нашия европейски начин на живот".

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар, Тиери Бретон обяви: "Също като сухоземното, морското или въздушното пространство и цифровото информационно пространство има понякога своите пропуски в областта на сигурността, които изискват решение. Искрено желаем да осигурим на гражданите на ЕС най-безопасното информационно пространство в света. Ще го постигнем най-вече чрез образоване. Такава е целта на започващия от утре Европейски месец на киберсигурността за 2020 г. Ще призовем всички към повече предпазливост в интернет и към изграждането на необходимите в бъдеще умения в областта на киберсигурността".

Изпълнителният директор на Агенцията на ЕС за киберсигурност, Юхан Лепасар, посочи: "Тази година Европейският месец на киберсигурността проучва начините общата ни екосистема на киберсигурност да стане по-непробиваема чрез обмен на най-добри практики и изграждане на умения. Ето два прости начина за ограничаване на рисковете — човек трябва да знае, че съществува опасност от киберизмами и да не щрака с мишката необмислено. ECSM ни осигурява възможност директно да стигнем до гражданите, предприятията и организациите от ЕС, за да ги запознаем по-отблизо с киберзаплахите, да допълним познанията им и заедно да продължим борбата в областта на киберсигурността на всички фронтове".

На официалния уебсайт на кампанията потребителите могат да намерят полезна информация и материали за повишаване на осведомеността по въпросите на киберсигурността. Всяка участваща държава- членка на ЕС, има специална уебстраница с актуална информация. На разположение са съвети на 23 езика, информационни материали, онлайн викторини, връзки към прояви и др. Публикувана е и интерактивна карта със свободен достъп, където всеки може да участва в разнообразни дейности. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив