04 Май 2024, 15:57 Днес (0) | Вчера (0)

Започва вторият сезон на Biochim Classic Jam

15 Декември 2004 15:20 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Новият сезон на Biochim Classic Jam ("Биохим класик джем") стартира на 17 декември 2004 г. с концерт на Хосе Луис Барето и секстета "Тангисимо" - Франция, със специалното участие на Светлин Русев и танцьорите - Алехандра Оберт и Адриан Вередиче.

Това обявиха Васил Димитров, изпълнителен директор на Classic FМ радио и Петер Харолд, главен изпълнителен директор на HVB Bank Biochim ("Ейч Ви Би Банк Биохим") на пресконференция по повод втория сезон на единствения цикъл концерти, който носи името на банка.
Както и първия сезон (2003-2004), новият Biochim Classic Jam включва алтернативна класическа програма с интересно и нетрадиционно преплитане на жанровете класика, джаз, танго, фламенко и филмова музика.
На концерта на Хосе Луис Барето и секстета "Тангисимо" - Франция, ще бъдат представени аранжименти и хореография на оригинално аржентинско Танго.
През целия сезон 2004 - 2005 участва традиционно Младежкият оркестър на Classic FM радио, а програмата включва световноизвестни чуждестранни и български музиканти. Сред тях са Милчо Левиев и Людмил Ангелов, пиано, които ще представят импровизации с класика и джаз; Марко Теца, пиано и Мирко Скипилити, диригент, с музиката от любими филми - сюита "Ново кино Парадизо", "Розовата пантера", "Цар лъв", "Пианото"; Пако Пеня, солист - фламенко реквием, класическа музика и чисто фламенко ; Веско Ешкенази, цигулка с преработки на класически творби на Гершуин за цигулка и камерен оркестър.
На 19 декември 2004 г., точно преди десет години стартира излъчването на първото и единствено радио за класическа музика в България - Класик ФМ, по сложна технология от Мюнхен на вълните на Свободна Европа. "За нас беше предизвикателство да направим това радио без аналог, със собствен оркестър и сериозна концертна програма", коментира Васил Димитров.
HVB Bank Biochim традиционно е партньор на стойностни проекти в областта на културата и изкуството в България и активно работи с Classic FM радио. Освен в организацията на Biochim Classic Jam,  през годината банката подкрепи и Европейския музикален фестивал. Съвместно с "Банк Аустрия Кредитанщалт" (най-голямата банка в Австрия и собственик на HVB Bank Biochim), бъларската банка изпрати през 2004 г. млади български музиканти на международния форум в Трента, където световноизвестни преподаватели обучават талантливи младежи. "Най-талантливите от тези майсторски класове получават възможността да свирят в големите концертни зали в Европа и за нас беше удоволствие, че тази година българка спечели тази чест. Вярваме, че това е добър старт за български изпълнители на световните сцени", коментира Петер Харолд.
На 24 май 2004 г., HVB Bank Biochim получи наградата "Златно Перо" за принос към българската култура. Същата награда получи и министърът на финансите Милен Велчев.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив