26 Април 2024, 19:13 Днес (11) | Вчера (14)

Започва голямото пътуване

21 Декември 2018 08:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 декември 2018, 17:20

Пътна полиция ще регулира трафика

По данни на МВР и пътната полиция около 260 000 автомобила ще тръгнат на път за коледните и новогодишните празници. Те ще се насочат главно към гранично-пропускателните пунктове и курортите. Магистралите ще поемат най-големия трафик. По "Тракия” се очаква да преминат около 70 000 автомобила. Пътят за Банско и Гърция по "Струма” ще се използва от около 40 000 коли, а по "Хемус” се очакват 38 000 автомобила, съобщиха от бТВ. От Пътната агенция съобщиха, че повечето ремонти приключват преди дните за пътувне. Единство на "Хемус” остава стеснение на тунела "Витиня”. Движението се извършва двупосочно в тръбата за Варна. 

Създадена е организация максимален брой служители на Пътна полиция да подпомагат трафика днас, утре, както и на 26 и 28 декември, 2018 г. и 1 януари 2019 година, съобщиха от МВР. Според комисар Росен Рапчев екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени на изходите на големите градове, както и по основните автотрасета. Те основно ще регулират, но и ще санкционират нарушителите. В самите почивни дни усилията ще са насочени по линия на контрола за алкохол, наркотични вещества, скорост и управление на МПС от неправоспособни водачи, допълни той. Комисар Рапчев каза още, че при очакваното влошаване на времето е създадена организация за спиране на движението на товарните автомобили. Предвидено е и спиране на товарните автомобили, дори на места, където няма проблем с движението, за да не навлизат в съседна област, където има затруднение.
МВР министърът Марин Маринов призова водачите стриктно да спазват организацията на движението, знаците и полицейските разпореждания. В случай на образуване на колони да не предприемат изпреварвания, с които биха затруднили ситуацията, а да проявят повече толерантност и търпение. Той напомни водачите да поемат на път с пълни резервоари, заредени консумативи и топли дрехи.


От АПИ посочиха, чев днешния последен работен ден преди петте почивни дни за Коледа от 16 ч. до 20 ч., както и на 22 декември от 9 до 14 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата при очаквания интензивен трафик в предстоящите празнични дни. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат рискови изпреварвания и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на Пътна полиция.

Ето и ограничения за товарните автомобили, разпоредени от АПИ:
Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.

Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.

Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:

• Всички автомагистрали;

• път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;

• път I-1 Благоевград-ГКПП "Кулата";

• път I-4 п. в. "Коритна"-Велико Търново-Шумен;

• път I-5 Русе-Велико Търново;

• път I-8 ГКПП "Калотина"-София;

• път I-9 Варна-Бургас;

• път II-18 Околовръстен път София;

• път II-99 Бургас-Царево.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив