19 Април 2024, 05:01 Днес (0) | Вчера (11)

Започва наемането на сезонни работници за един ден в селското стопанство

20 Юли 2015 13:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 юли 2015, 12:10
Под лиценза на creativecommons

С един човек могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни

От утре влиза в сила Наредбата за условията и реда за предоставяне, регистриране и отчитане на еднодневните трудови договори за краткотрайна сезонна работа в селското стопанство , които бяха регламентирани с последните промени в Кодекса на труда, информират от ГИТ.

В регионалните дирекции "Инспекция по труда" е създадена организация за заверяване на новия вид трудови договори. Заверяването им ще се извършва в дирекциите по местонахождение на обработваемата площ, на която ще се трудят наетите.

Работодателите - регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, в основна икономическа дейност "Растениевъдство" и само за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. С един човек могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни.

При заверяването на договорите работодателите трябва да удостоверят самоличността си с лична карта, да предоставят регистрационна карта на земеделски производител/стопанин, заверена за 2015 г. от областната дирекция "Земеделие" към Министерството на земеделието и храните", и анкетна карта за регистрация на земеделски стопанин/производител /приложение към регистрационната карта/.

Право да заверят такива договори имат само работодатели, за които от анкетната карта е видно, че обработват плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, изискващи ръчна обработка и прибиране на реколтата. Трябва да предоставят и платежни документи за авансово внесени осигурителни вноски за фонд "Пенсии", "Трудова злополука и професионална болест", за здравно осигуряване и за Допълнително задължително пенсионно осигуряване в Универсален пенсионен фонд. Трябва да е видно, че са внесени авансови осигурителни вноски за съответния брой хора, които ще бъдат наети на трудови договори по чл. 114а от Кодекса на труда. Договорите могат да се регистрират и от упълномощено лице, което трябва да представи пълномощно - оригинал, както и да удостовери самоличността си с лична карта.

От НАП има предоставени данни за размера и сумите на осигурителните вноски по фондовете на ДОО по основните икономически дейности и квалификационни групи професии. Това са минималните суми на осигурителните вноски, които трябва да бъдат внесени авансово. Предоставена е и информация за сметките, по които трябва да се внесат сумите.

Информацията за процедурата по заверяването на еднодневните трудови договори, както и за начина на авансовото плащане на осигурителните вноски, работодателите могат да получат от специално разработените указания, публикувани в сайта на ИА "Главна инспекция по труда", в секцията "За работодатели и работещи", рубрика "Трудови правоотношения" /http://www.gli.government.bg/page.php?c=53&d=1891/, както и от информационните табла на място в регионалните дирекции.

ГИТ създава специален регистър на еднодневните трудови договори. Ще се следи кои работодатели - земеделски стопани, не са заверили еднодневни трудови договори, а в същото време големината на обработваемите им площи предполага наемането на много работна ръка. Ще се проверяват и работодатели, които са взели договори, но обработката на площите им предполага наемането на повече работници.
Хората, наети на еднодневни трудови договори, няма да губят право на социални помощи и обезщетение за безработица.

Новите договори не могат да бъдат с продължителност, различна от 8 часа, както и не може да се променя формата и съдържанието им. Образците на еднодневните трудови договори могат да бъдат получени и попълнени на място в дирекцията "Инспекция по труда" по местонахождението на обработваемата площ в момента на заверяването им.

Земеделските производители могат да ги изтеглят и от сайта на ГИТ, секция "Административно обслужване", рубрика "Формуляри" /http://www.gli.government.bg/page.php?c=66/, за да попълнят предварително данните за работодателя.

Не е допустимо в договора предварително да се попълват данни за наетите. Те се въвеждат сутрин, преди започване на работа. Всеки ден, в който работниците се наемат на договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, се сключва нов трудов договор, включително и когато страните не се променят.
Възнаграждението се изплаща на наетите ежедневно, в края на работния ден, срещу разписка, неразделна част от образеца на трудовия договор.

Образците на трудови договори са валидни до края на годината, за която са заверени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив