05 Май 2024, 16:10 Днес (1) | Вчера (0)

Започва нова мисия на международните кредитори в Кипър

31 Януари 2014 10:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 31 януари 2014, 11:00
Под лиценза на creativecommons

Синдикални и социални организации подготвят нова вълна от протести

От днес мисия на Тройката международни кредитори започна в Кипър първия за годината, но трети по ред преглед за оценка на напредъка на страната в изпълнението на спасителната й програма. Синдикални и социални организации я посрещат с нова вълна от протести, съобщи БНР.

Четири изключително важни теми са в центъра на мисията, която ще продължи две седмици. Още от първия ден представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд започнаха преглед и оценка на състоянието на публичните финанси и хода на консолидацията на банките, като акцентът е върху необслужваните кредити. Просрочените заеми в момента са стигнали 19 млрд. евро, което се равнява на 120% от брутния вътрешен продукт на Кипър. Според Европейската централна банка преструктурирането на тези кредити е абсолютно критичен компонент, от който зависи успехът на програмата за икономическо възстановяване на Кипър.

От оценката на международните кредитори ще се види и кога ще се облекчат строгите ограничителни мерки върху паричните потоци в банките, които сега пречат на тяхното и на икономиката развитие. Рестриктивните мерки бяха въведени през март миналата година и някои от тях бяха постепенно смекчени. Правителството иска те да бъдат премахнати във възможно най-кратък срок, още в следващите месеци.

Приватизацията също е сред горещите теми, тъй като съгласно сключеното споразумение до края на януари парламентът трябва да одобри закона за нея. В края на миналата година срещу подготвяната продажба на трите печеливши полуправителствени организации скочиха и опозиционни партии, и синдикатите.

Много важни последици за хората се очакват от разговорите между Тройката и правителството по две социални теми. Мисията ще обсъди въвеждането на новата система на здравно осигуряване в Кипър, както и реформата на социалното подпомагане чрез въвеждането от 1-ви юли на гарантиран минимален доход.

В същото време синдикални и социални организации подготвят нова вълна от протести срещу налаганата от Тройката политика на строги икономии и унищожаване на социалната държава. Кампанията ще бъде обявена днес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив