25 Април 2024, 04:18 Днес (0) | Вчера (12)

Започва ремонт на кръстовището около "Руски паметник" в София

10 Юни 2015 09:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юни 2015, 09:32
Под лиценза на creativecommons

Днес започва реконструкцията на кръговото кръстовище на площад "Руски паметник", съобщиха от пресцентъра на Столичната община

"Реконструкцията има за цел да подобри геометрията и техническите параметри на кръстовището, което в сегашното си състояние не може нормално да поеме автомобилното движение и маршрутите на градския транспорт - през кръстовището преминават трамваи, тролейбуси и автобуси", пише още в съобщението и се добавя, че след ремонта и изместването на трамвая в локално платно от страната на Петте кьошета, кръстовището ще заработи като истинско кръгово, като ще осигурява движение без предимство на направлението бул. "Македония" – бул. "Генерал Тотлебен". 

От местната управа съобщават още, че е направена симулация на трафика, която показа значително облекчаване на движението на транспортните потоци и намаляване на времето за преминаване. Вредните емисии се намаляват до 20 %. 

По време на строителните работи, които по план трябва да продължат 70 дни, ще се запази централният кръг с радиус 24 метра, където се намира градината с паметника, като около него ще бъдат изградени три пътни ленти. Централните пътни платна на кръговото движение ще се изпълнят с два вида настилка – асфалтобетонова за активното движение и паважна до вътрешната и външна линия на ринга. Съществуващата паважна настилка за локалите на бул."Ген. Е. И. Тотлебен" и бул. "Ген. М. Скобелев" ще се запази, като ще бъде пренаредена. 

Връзката към пл. "Македония" ще се осъществява по съществуващите локални платна по бул. "Македония". В северната част на пл. "Руски паметник" се предвижда изграждане на локални платна за обслужване на околните сгради, с което няма да се натоварва допълнително движението в централното кръгово платно, изтъкват от общината.

Ще бъде изградено и велотрасе, което да направи връзка между съществуващото по бул. "Цар Борис ІІІ" и тези по бул. "Ген. М. Скобелев".

Конструкцията на трамвайния релсов път за участъците, където върху коловозите няма автомобилно движение, е проектирана с тревно покритие – тип "Зелен трамвай" и с всички съвременни елементи, включително такива за намаляване на шума и вибрациите и за увеличаване на електроизолацията на релсите.    

Ще бъде подмен и водопроводът, който е стар и се намира близо до основите на паметника и при авария може да нанесе щети. Сега той ще бъде изместен извън кръговото кръстовище и ще се подменят водопроводни сградни отклонения.

Реконструира се и съществуващата канализация, която е от 1911 г. Ще бъдат положени гофрирани тръби и ще се поставят нови стълбове за уличното осветление и LED осветителни тела. От общината посочват, че съществуващата растителност ще бъде изцяло съхранена. В обхвата на проекта е включено обособяването на кътове с пейки, цветни площи и велопаркинг. Около всяко дърво се предвижда изграждане на настилкопредпазител.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив